hirdetés
Nemzetközi

В Дании набирает популярность супермаркет, продающий просроченные продукты

Dániában egyre népszerűbbek a lejárt termékeket áruló üzletek

В датской столице Копенгаген супермаркет, торгующий просроченными продуктами, с начала 2016 года стал настолько популярным, что в ноябре был открыт еще один такой магазин, пишет The Local.
hirdetés

Dánia fővárosában egy, 2016 elejétől lejárt termékeket árusító szupermarket olyan népszerű lett, hogy novemberben még egy boltot sikerült nyitniuk a környéken, írja a Local újság.

A Wefood projekt keretén belül 2016 januárjában Koppenhágában jelent meg az első lejárt szavatosságú, de még fogyasztható árukkal kereskedő élelmiszerbolt.

A szupermarketet nemcsak hipsterek, hanem teljesen átlagos háziasszonyok is látogatják.

„Ez egy csodás gondolat, hogy a címke szerint lejárt termékeket nem kidobjuk, hanem pénzért újra eladjuk őket,” – lelkesen nyilatkozta az egyik állandó vásárló, egy dán diák, aki épp 20 koronát (körülbelül 2,7 euró a szerk.) fizetett ki egy első osztályú olíva olajért.

Egy nyugdíjas hölgy pedig azzal dicsekszik a napilapnak, hogy most vett egy zacskó cukrot az unokáinak Mikulásra. „Ezek a cukrot akár 100 évig is heverhetnek a polcon, nem lesz semmi bajuk, hiszen cukor van bennük!”

Dániában a lejárt szavatosságú termékek értékesítése törvényes, ha az áru nem jelent veszélyt a fogyasztóra nézve.

„Megvizsgáljuk, megszagoljuk a terméket, és csak azután állapítjuk meg, hogy fogyaszthatóak-e vagy sem,” – nyilatkozta a projekt egyik vezetője.

A boltban található összes áruhoz a bolt ingyen jut hozzá a helyi nagyáruházak, szupermarketek és termelők felajánlásaival, majd önkéntesek válogatják ki azok közül a még fogyasztásra alkalmasakat. A bolt bevételét különböző jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel. Ebben a szupermarketben ezért minden fele annyiba kerül, mint egy rendes boltban, és a kínálat is változó: mindig attól függ, hogy éppen milyen felajánlást kap a Wefood projekt.

Az élelmiszer hulladék az utóbbi években az egyik legégetőbb probléma nemcsak Európában, hanem az egész világon. Franciaországban ezért tavaly betiltották az el nem adott élelmiszerek megsemmisítését, Nagy-Britanniában pedig a „The Real Junk Food” program keretein belül már 2015-ben megnyílt az első, lejárt élelmiszereket árusító üzlethálózat. Dán barátaikkal ellentétben a „The Real Junk Food” a lejárt szavatosságú termékekért annyi pénzt kérnek el, „amennyit az emberek nem sajnálnak.”

lejárt termékek A kép illusztráció (Forrás: newsru.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen