hirdetés
Nemzetközi

Гаджеты за неделю: от "биофабрики" до первого доступного 3D-принтера

A hét kütyüjei: a „biógyártól” egészen a 3D nyomtatóig

Завод для 3D-печати человеческих органов, 5,7-дюймовый флагман Meizu с процессором Samsung, дешевая полноградусная камера-насадка для Android, внешний SSD-диск с интерфейсом USB-C, отказ Motorola от "умных" часов, противодроновое ружье и обзор 3D-принтера da Vinci Junior 1.0. Об этих и других новинках технологий — в еженедельном дайджесте Вестей.Hi-tech.
hirdetés

A Queenslandi Egyetem (QUT) egy olyan laboratóriumot hoz létre, melyben professzorok és növendékek a különböző emberi szerveket, csontokat, porcokat és szöveteket le tudják modellezni 3D nyomtatókkal. A két emeletes „biógyár” egy ausztrál kórházban található, így lehetővé téve, hogy a transzplantációra váró pácienshez egyből eljuthasson a várt szerv.

Az implantátumok egyik nagy előnye – melyek még az egyetem kidolgozási fázisában vannak – hogy olyan anyagból készülnek, melyet a szervezet a szövet gyógyulásakor nem tud kilökni.

Korábban már a biotechnikusok növesztettek (de nem „nyomtatták ki” 3D nyomtatóval) emberi húgyhólyagot és fülkagyló protézist a páciens saját sejtjeiből, melyekkel sikeres operációt hajtottak végre. Más szerveket (mint például vese) már bajosabb készíteni, ezért azok „nyomtatására” még a bióüzemnek is várnia kell.

A hét másik érdekes kütyüjével az Apple állt elő: a vezeték nélküli fülhallgatókat, az AirPods-t, már a következő hetekben piacra dobják. Az Apple vezérigazgatója Tim Cook állítólag egy türelmetlen vásároló levelére írta meg nyílt válaszként, hogy nem kell más terméket vásárolnia, mivel még decemberben az ünnepek előtt kijön az AirPods.

A napokban DroneShield cég egy olyan „fegyvert” mutatott be, mely lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságban hatástalanítsunk egy veszélyes (például robbanóanyagot szállító) drónt. A DroneGun néven piacra dobott szerkezet semmilyen fizikai kárt nem okoz a drónnak: egyszerűen blokkolja annak jeleit, ezzel lehetetlenné téve annak további mozgását. Ennek eredményeként a drón kénytelen lesz vagy leszállni, vagy visszatérni a kiindulási ponthoz. A fegyver hatótávolsága nagyon nagy: már 2 kilométeres sugárban tudja hatástalanítani a nem kívánt repülő szerkezeteket.

 

3D nyomtató A kép illusztráció (Forrás: https://cnet4.cbsistatic.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen