hirdetés
Nemzetközi

Philippines' Duterte admits personally killing suspects

Duterte elismerte, hogy személyesen is követett el gyilkosságot

Philippines' President Rodrigo Duterte has admitted he personally killed criminal suspects as mayor of Davao. It is the first such admission he has made since becoming president in June, but echoes comments he made in 2015.
hirdetés

A Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte elismerte, hogy ő maga, személyesen is ölt már meg olyan embereket, akiket bűncselekménnyel gyanúsítottak. Mindezt akkor tette, amikor még Davao polgármestere volt.

Noha most először tett hasonló nyilatkozatot a témában mióta júniusban elnök lett, a 2015-ben tett nyilatkozataiból is hasonlóra lehetett következtetni. Duterte két évtizedig volt Davao polgármestere, ahol főként azzal szerzett magának „hírnevet”, hogy a bűncselekmények számát csökkentette, ugyanakkor bírálták őt azért, mert a feltételezés szerint halálosztagokat támogatott.

Hétfőn Duterte üzletvezetőknek tartott beszédet az elnöki palotában, mielőtt egy tengerentúli útra indult volna. A legújabb ellentmondásos kijelentése úgy hangzott:

„Davaoban én magam tettem, személyesen. Csak hogy megmutassam a srácoknak (a rendőröknek), hogy ha én meg tudom tenni, akkor ők miért nem...? És Davaoban motoroztam fel és alá, egy nagy motorral, csak jártam az utcákat – balhé után nézve. Tényleg összetűzést kerestem, hogy így ölhessek” – ismerte el.

Mindez a 2015-ben tett egyes nyilatkozatainak fényében már nem is kifejezetten újdonság, hiszen akkor azt mondta, hogy megölt legalább három embert Davaoban, akiket emberrablással és nemi erőszakkal gyanúsítottak.

Ugyanakkor néhány órával az újabb nyilatkozata után egy díjátadón tartott beszédében hamar kijelentette, hogy nem tartja magát gyilkosnak. Korábban legalább ilyen ellentmondásosan nyilatkozott arról is, hogy támogatott-e halálosztagokat. Egyszer ugyanis elismerte, hogy így tett, majd pedig letagadta, hogy köze volna a halálosztagok támogatásához.

Szeptemberben a szenátus egy vizsgálat során meghallgatott egy saját bevallása szerint egykor a halálosztagban „tevékenykedő” személyt, aki azt mondta, hogy még Davao polgármestereként Duterte agyonlőtte az igazságügyi minisztérium egy ügynökét egy géppisztollyal.

Mióta Duterte „kábítószer-ellenes háborúja” a nyár elején kezdetét vette, már közel 6 ezer embert ölhettek meg a rendőrök és a polgárőrök, közben pedig a Fülöp-szigeteki elnök maga csöpp megbánás jelét sem mutatta. Sőt, Hitlerhez hasonlította magát – és azt mondta, hogy szívesen lemészárolna hárommillió kábítószerfüggőt.

Emellett kijelentette, hogy nem érdeklik az emberi jogok, és azt is kilátásba helyezte, hogy a kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsítottak védelmére kelő ügyvédek is a drogellenes kampánya célpontjává válhatnak.

Rodrigo Duterte Rodrigo Duterte (Forrás: philstar.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen