hirdetés
Nemzetközi

Le coût des catastrophes naturelles a explosé en 2016 à 158 milliards de dollars

158 milliárd dollárra emelkedtek 2016-ban a természeti katasztrófák okozta költségek

Les tremblements de terres, les orages de grêle, les inondations et l'ouragan Matthew ont causé des dégâts très importants et provoqué la mort de 10.000 personnes. Au total, les catastrophes naturelles ont coûté 150 milliards d'euros.
hirdetés

A földrengések, jégesők, árvizek és a Matthew hurrikán az idei évben igen jelentős károkat okoztak – túl azon, hogy megközelítőleg 10 ezer ember vesztette életét a természeti katasztrófák következtében. A keletkezett károk összesen elérik a 150 milliárd eurót.

Az idei évben a természeti elemek pusztítása mind az emberi életek, mint pedig a keletkezett károk tekintetében igen jelentős volt. A svájci Swiss Re nevű biztosító vállalat becslése szerint a 2015-ös évnél idén jóval tetemesebb károkat okoztak a természeti katasztrófák – míg tavaly 94 milliárd dolláros kár keletkezett, addig az idén 158 milliárdra becsülték ezt az értéket.

A fenti összegből nagyjából 49 milliárd dollárt fedeznek a biztosítótársaságok, tavaly 37 milliárd dollárt térítettek vissza – derült ki a Swiss Re „Sigma” nevezetű tanulmányából, amelyet rendszerint minden év decemberében tesz közzé a svájci vállalat.

Az év „legköltségesebb” katasztrófája a Japánban történt földrengés volt, amely 20 milliárd dolláros kárt okozott, de több más földrengés is említésre méltó pusztítást vitt véghez többek között Tajvanban, Ecuadorban, Olaszországban, illetve Új-Zélandon is.

Az április tizenhatodikán a Kumamoto várost és térségét sújtó, 7-es erősségű japán földrengés által okozott 20 milliárd dolláros kárból 5 milliárd dollárnak megfelelő összeget térítenek vissza a biztosítók.

Az Olaszország középső régiójában történt augusztusi földrengés pedig 299 ember halálához vezetett, emellett 5 milliárd eurós kárt okozott, amelyből mindössze 70 millió eurót térítenek meg a biztosítók.

Ebben Kurt Karl, a Swiss Re vezető gazdasági szakértője szerint nagy a szerepe annak is, hogy nem minden vállalat fedezi megfelelően a földrengések kockázatát. Olaszországban például, amely a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága, a házak mindössze egy százalékát biztosítják a földrengés kockázatának esetére. Így aztán az idei földrengések által okozott helyreállítási munkák terhét nagyrészt a háztartások és az olasz társadalom viseli majd.

A súlyos földrengések, jégesők, árvizek, továbbá a Matthew hurrikán 2016-ban majdnem 10 ezer ember halálát okozta, és 150 milliárd dolláros gazdasági kárt okozott, amelyből 46 milliárd dollárt fedeznek a biztosítók.

A Franciaországban és Németországban tavasszal bekövetkezett nagy áradások költsége 3,9 milliárd euróra rúg, amelyből 2,9 milliárd eurót térítenek meg a biztosítók.

Emellett az Egyesült Államokban és Ázsiában is sok pénzt emésztenek fel az árvizek. A Louisianát és Mississippit érintő augusztusi áradások költsége nagyjából 10 milliárd dollár volt.

Végezetül pedig az októberi Matthew hurrikán is hatalmas pusztítást vitt véghez a Karib-térségben, és az Egyesült Államok déli területén is nagyobb károkat okozott. A hurrikán 733 emberéletet követelt (főként Haitin), és 8 milliárd dolláros költséget hozott magával, amelynek felét állják a biztosítók.

Eközben az emberek által okozott katasztrófák újabb 7 milliárd dolláros kárt okoztak az idei évben.

Földrengés Olaszországban Földrengés Olaszországban / Tremblement de terre en Italie (Forrás: depechesguinee.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen