hirdetés
Nemzetközi

Normandie : Ségolène Royal inaugure la première route solaire au monde

Felavatták a világ első napelemes útszakaszát Normandiában

La ministre de l'Environnement, Ségolène Royal, a inauguré, jeudi 22 décembre, à Tourouvre, en Normandie, la première route solaire au monde. Ce concept permet de produire de l'énergie sans exploiter les surfaces agricoles.
hirdetés

December 22-én, csütörtökön Ségolène Royal környezetvédelmi miniszter jelenlétében felavatták a világ első napelemes útszakaszát a normandiai Tourouvreban. Az egyedülálló technológia segítségével úgy lehet energiát termelni, hogy eközben nem kell a mezőgazdasági termelésre alkalmas területeket igénybe venni.

Átadták a világ első, egy kilométernyi, fotovoltaikus borítású „napelemes autóútját” december 22-én, csütörtökön Normandiában egy Tourouvre nevű településen Ségolène Royal francia környezetvédelmi miniszter jelenlétében.

A munkálatok még októberben kezdődtek meg, az érintett útszakaszon naponta nagyjából 2000 jármű halad végig, amelyek most már egy egy kilométeres szakaszt a napelemes útszakaszon tehetnek majd meg.

A 2800 négyzetméretes területű napelemes útszakasszal természetesen a település is megspórolhat némi energiát – a számítások szerint csak ez a szakasz elég energiát termel ahhoz, hogy az 5 ezer fős lakosú település közvilágítását megoldhassák.

Azzal, hogy ilyen módon oldják meg a napelemek elhelyezését, újabb hasznát vehetik a közlekedésben használt jelentős kiterjedésű felületeknek, hiszen az autók, motorok, vagy akár a gyalogosok és kerékpárosok által használt utak napelemmel borítása lehetővé teszi, hogy ne kelljen újabb, fontos természeti vagy mezőgazdasági területeket a napenergia megtermelésének céljából „elvenni”.

A környezetvédelmi miniszter szerint akár Franciaország más területein is létrehozhatnak a jövőben hasonló, napelemes utakat, amely lépés egyben a napelemes technológia fejlődését is elősegíti. Elmondása szerint már a jövő évben előkészíthetnek egy tervet az úthálózatok a napenergia-termelésbe bevonásával kapcsolatosan, a csütörtökön átadott útszakasz megépítését pedig az „első lépésnek” nevezte egy négy éves fejlesztési programban.

Nem csak Franciaországban nagy azonban az érdeklődés a technológia iránt, de Kína mellett több afrikai ország, elsősorban Marokkó is érdeklődött a marrákesi COP22 csúcson a napelemes utakkal kapcsolatban.

Minden előnye mellett azonban a napelemes utaknak is lehetnek hátrányaik, így például szakértők arra figyelmeztetnek, hogy viszonylag alacsony a produktivitásuk, ráadásul hamar meg is sérülhetnek, vagy elromolhatnak az ilyen utak.

Normandia, napelemes út Átadták csütörtökön a világ első napelemes autóút-szakaszát Normandiában / La première route solaire au monde a été inaugurée jeudi en Normandie (Forrás: thelocal.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen