hirdetés
Nemzetközi

François Hollande accorde une grâce totale à Jacqueline Sauvage

Elnöki kegyelemben részesült a bántalmazó férjét megölő francia nő

François Hollande a annoncé, mercredi, avoir accordé la grâce présidentielle totale à Jacqueline Sauvage, condamnée à dix ans de réclusion pour le meurtre de son mari violent. Détenue près de Paris, elle a été libérée dans la soirée.
hirdetés

François Hollande szerdán bejelentette, hogy a tíz év börtönbüntetésre ítélt Jacqueline Sauvage-t teljes elnöki kegyelemben részesíti. A nőt korábban azért ítélték el, mert megölte erőszakos férjét. A nőt szerdán este engedték szabadon a Párizshoz közeli börtönből.

Egy december 26-ai dokumentum szerint az erőszakos férje megölése miatt tíz év börtönbüntetésre ítélt Jacqueline Sauvage-t azonnali hatállyal felmenti a kiszabott börtönbüntetése, és egyben a fogva tartása alól is a francia elnök. A nőt szerdán este 18 óra 30 perc körül engedték szabadon a Seine-et-Marne megyében található börtönből, ahol az erőszakos férje megölése miatt kiszabott büntetését töltötte.

Az elnöki palota közleménye szerint a francia köztársasági elnök úgy döntött, hogy többé már nem a börtönben, hanem a családja körében van a helye Jacqueline Sauvage-nak. Hollande döntését Jacqueline ügyvédje is örömmel fogadta, aki, bár már korábban értesült a döntésről, eddig nem beszélhetett róla. Mint mondta, egyéves kemény munka van emögött.

Hollande azt követően döntött a nő elnöki kegyelemben részesítése mellett, hogy két alkalommal is megtagadta a bíróság a nő félételes szabadlábra helyezését.

Egy nemrég az elnöknek küldött levélben a nő három lánya azt írták, hogy elkeseríti őket, hogy az anyjuk nem lehet velük, emellett az egészségügyi állapota és az élete miatt is aggódnak. Kifejtették továbbá, hogy nem tudják, hogy miként reagálhatnának azokra a hosszúra nyúló eljárásokra, amelyek ráadásul nem is vezetnek eredményhez.

Jacquelin Sauvage a családon belüli erőszak áldozatainak mintegy szimbólumává vált Franciaországban, és január 31-én Hollande részben a nagy társadalmi nyomásra és a nagy mozgalmakra válaszként részleges kegyelmet adott a nőnek, amelynek értelmében szabadlábra helyezhették volna.

A bíróságon azonban több alkalommal is elutasították a nő szabadlábra helyezését, a fellebbviteli bíróság szerint a nő továbbra is csak részben bánta ugyanis meg az erőszakos férje megölését. A nőt tíz év börtönre ítélték a bűncselekmény elkövetéséért, az asszony három lánya egyaránt úgy vallottak, hogy apjuk nem csak őket, de anyjukat is megerőszakolta, valamint verte is.

A bírói szövetség szerint Hollande szerdai döntése, miszerint teljes elnöki kegyelemben részesíti a gyilkosság miatt elítélt nőt, nem csak „rendkívül képmutató”, de egyben „kacagva szegi meg” az igazságügy függetlenségét érintő ígéretét vele. Januárban ugyanis a részleges kegyelem megadásakor azt mondta, hogy a bírók függetlenségére alapozva nem ad teljes kegyelmet – néhány hónappal később azonban mégis a teljes kegyelem mellett döntött.

Jacqueline Sauvage Jacqueline Sauvage (Forrás: Change.org)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen