hirdetés
Nemzetközi

قضية العامري تحيي ملف ترحيل مغاربيين بألمانيا

Újra aktuális az észak-afrikai migránsok kitoloncolásának témája

Az Anis al-Amiri által elkövetett berlini támadás újra előtérbe helyezte a Németországban tartózkodó észak-afrikai származású, kiutasítást kapott migránsok kitoloncolásának témája körüli diskurzust. Az eddigi kitoloncolások alacsony száma jelenleg az érintett észak-afrikai országok halogatására vezethető vissza. Ennek kapcsán Cem Özdemir, a német zöld párt elnöke éles kritikával illette Tunéziát, amiért az túlkomplikálja és elnyújtja a visszafogadáshoz szükséges lépéseket. Továbbá elfogadhatatlannak tartja, hogy az érintett államok bár elfogadják a cél megvalósítására szánt támogatást, a gyakorlati kivitelezést azonban egyre csak késleltetik. A német belügyminiszter, Thomas de Maiziére múlt februárban látogatott el Marokkóba, Algériába és Tunéziába a témában való együttműködés kialakításának reményében. Ekkor rendkívül ígéretesnek is bizonyult a marokkói belügyminiszterrel való megállapodása, aki kifejezte, hogy Marokkó készen áll szorosabbra fűzni az együttműködést Berlinnel, különösen a marokkóiak identitásának ujjlenyomat alapján történő megállapítása terén. A kezdeményezés ellenére a gyakorlatban azóta nem sok minden változott. A Maghreb-államoknak ugyanis több okuk is van, hogy ne akarják visszafogadni kivándorolt állampolgáraikat. Először is, ezekben az országokban igen magas a fiatalok aránya, akik ha kivándorolnak, otthon maradt családjuk anyagi támogatóivá válnak, még akkor is, ha helyzetük nem legalizálódik. Kivándorlásuk ezzel egyidejűleg enyhíti az otthoni munkapiac helyzetét, amelyet hatalmas mértékű munkanélküliség jellemez. Továbbá, a szóban forgó fiatalok közül sokan bűnözők vagy büntetett előéletűek, így visszafogadásuk ezért sem áll hazájuk érdekében. A kitoloncolás végrehajtásában több akadályozó tényező is felmerül, mint az érintettek identitását bizonyító dokumentumok hiánya vagy az észak-afrikai államok visszafogadásért cserébe állított követelései. Ezek közé tartoznak például anyagi követelések, mint fejlesztési támogatások vagy új kölcsönök odaítélése, valamint politikai támogatás kérése, például Marokkó esetében Nyugat-Szahara ügyében, Tunézia esetében pedig a líbiai és a belső-afrikai menekültek terhének viselése ügyében. A kitoloncolás körüli vita és a berlini támadás összefüggése azonban nem egyértelmű, hiszen a Németországban tartózkodó maghrebi migránsok közül a terroristák aránya az egy százalékot sem éri el, s mint ahogy Franciaország esetében is bebizonyosult, a terrorcselekményekben gyakran már ott született állampolgárok vettek részt.
أعاد هجوم برلين على يد أنيس العامري النقاش بقوة في ألمانيا إلى موضوع ترحيل المهاجرين القادمين من دول شمال أفريقيا والذين رفضت طلبات لجوئهم إلى بلدانهم
hirdetés
ألمانيا رحلت أكثر من 23 ألف طالب لجوء العام الحالي ألمانيا رحلت أكثر من 23 ألف طالب لجوء العام الحالي (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen