hirdetés
Nemzetközi

Mogadishu airport blast: Explosion and heavy gunfire heard in Somalia's capital

Robbantottak a szomáliai fővárosban

A Somali police officer says a suicide car bomber detonated an explosives-laden vehicle at a security checkpoint near Mogadishu's international airport, killing at least three people.
hirdetés

Egy szomáliai rendőr szerint egy öngyilkos merénylő robbantotta fel a robbanóanyagokkal telepakolt járművet egy, a mogadishui repülőtérhez közeli ellenőrzőpontnál. A robbanás következtében legalább három ember meghalt.

Mohamed Hussein rendőrkapitány elmondása szerint a merénylő aközben robbantotta fel az autót, hogy a biztonsági erők az ellenőrzőponton a járműveket vizsgálták át, a támadás pedig az Afrikai Unió bázisától alig néhány száz méterre történt.

Mohamed Ahmed, egy helyi rendőr a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy egyelőre úgy tudják, hogy három ember halt meg, akik mind a biztonsági szolgálatok alkalmazottai voltak. Feltételezésük szerint az al-Shabaab áll a támadás mögött.

Mivel nagy erejű volt a robbanás, ezért úgy véli, hogy tovább nőhet az áldozatok száma. Elmondása szerint az is jól mutatja a robbanás erejét, hogy a közeli épületek tetői és ajtói is alaposan megrongálódtak a hatására.

A Reuters fotósa szintén tanúja volt a robbantás által okozott pusztításnak: a robbantó szinte teljesen összeroncsolódott autója mellett egy másikat is látott, amely a közelben lángolt.

Az ellenőrzőpont az ENSZ irodáinak, valamint egy külföldiek és tisztviselők által is gyakran látogatott, Peace Hotel nevű szálloda közelében van. A támadás után egy második robbanás, valamint fegyverek hangjátis ki lehetett venni.

A támadásért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, az al-Káidához köthető, al-Shabaab nevű szélsőséges iszlamista csoport azonban gyakran hajt végre hasonló robbantásokat. A csoport annak ellenére sem hagy fel a halálos támadások végrehajtásával, hogy Szomália déli és középső területén a legtöbb jelentős támaszpontjukról visszaszorították már őket.

Szomália fővárosában a katonai ellenőrzőpontok és hotelok közelében gyakoriak a robbantások, ami jelentősen megnehezíti az ország számára, hogy a több évtizedes problémás múlt után rendezze a helyzetét. Még az elnökválasztást is több alkalommal el kellett halasztani biztonsági és egyéb aggályok miatt.

A merénylet helyszíne The explosion happened near a security checkpoint (Forrás: aa.com.tr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen