hirdetés
Nemzetközi

Paris a perdu 9000 habitants en un an

Egy év alatt 9000 fővel csökkent Párizs lakossága

Entre 2009 et 2014, Paris a perdu 13 660 habitants, notamment dans les arrondissements de l'hyper centre. En cause: déficit de naissances, attrait pour la petite couronne et engouement pour les locations Airbnb.
hirdetés

2009 és 2014 között a francia főváros lakossága 13 660 fővel csökkent, főként a központi városrészekben. Ennek egyik oka a kevés születés, a másik pedig az, hogy egyre népszerűbb az Airbnb, amelynek segítségével a területen az ingatlanokat kiadják.

Párizs továbbra is a legnépesebb város Franciaországban, ám a l'Insee statisztikái szerint 2009 és 2014 között összesen 13 660 lakosát „veszítette el”. Ez alatt az idő alatt 2 234 105 főről 2 220 445 főre csökkent a lakosok száma a francia statisztikai hivatal szerint. Ennél is érdekesebb azonban, hogy mindössze egy év alatt 9146 lakossal lett kevesebb a városban.

Nem kell azonban azt feltételezni, hogy a lakosság csökkenése minden kerületet egyformán érint, hiszen főként a városközpont négy kerülete – az első, a második, a harmadik és a negyedik kerület – az érintettek a lakók számának csökkenésében. Éppen ezek a kerületek már korábban is a „legkevésbé népesek” közé tartoztak. Emellett a 11. kerületben is csökkent a lakók száma, ahol 2 ezer lakossal, míg a 15. kerületben 1751 lakóval lett kevesebb 2013 és 2014 között.

Ezzel szemben ugyanakkor a 12., a 14., a 17., és a 19. kerületben növekedett a lakók száma a vizsgált időszakban.

A lakók számának csökkenése mögött több ok is állhat, amelyek közül az egyik – és alighanem a legjelentősebb – az, hogy egyre kevesebb újszülött látja meg a napvilágot a francia fővárosban is, a fiatal párok pedig általánosságban véve nem érdeklődnek a város központjában található lakások iránt. Az elővárosi területeken ugyanakkor – csakúgy mint Vitry-sur-Seine és Cergy területén – több mint 0,5 százalékos a lakók számának növekedése.

Emellett a központi városrészekben az „Airbnb-őrület” is hozzájárul ahhoz, hogy kevesebben élnek itt. Párizsban eddig már mintegy 20 ezer otthont „változtattak” a turisták számára szállássá.

Párizs Egy év alatt 9000 fővel csökkent Párizs lakossága / Paris a perdu 9000 habitants en un an (Forrás: cpp.edu)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen