hirdetés
Nemzetközi

ООН: поток беженцев из иракского Мосула увеличился на 50 процентов

Az ENSZ jelentése szerint az iraki Moszulból érkezett menekültek száma 50%-al nőtt

Количество людей, ежедневно покидающих иракский город Мосул, увеличилось на 50 процентов с момента активизации военных действий. Наземная операция по освобождению города от боевиков ИГ ("Исламское государство", запрещено в РФ) началась 17 октября 2016 года.
hirdetés

A kezdeti adatokhoz képest közel 50%-al nőtt azoknak a menekülteknek a száma, akik naponta elhagyják az iraki Moszul városát, és Európába indulnak egy jobb élet reményében. A város felszabadításáért folyó harcok, mely még jelenleg is az Iszlám Állam (ISIS) fennhatósága alatt áll, 2016. október 17-én kezdődtek.

Stephan Dujarrica, az ENSZ főtitkárának hivatalos képviselője szerint a felszabadításért folyó katonai operáció második fázisa múlt év december 29-én kezdődött meg.

„Akkor a várost elhagyó menekültek száma a napi 1,6 ezres átlagról ugrásszerűen 2,3 ezerre nőtt”, - idézi a TASS Dujarrica szavait.

Az képviselő azt is elárulta, hogy az ENSZ és partnerei által szállított humanitárius segélyszolgálatok ellenére is eddig az iraki városból összesen csaknem 130 ezer ember menekült el.

Korábban Francois Hollande francia elnök azt ígérte, hogy az iraki hadtest az amerikai seregekkel összefogva már 2017. nyarára felszabadíthatja Moszult a terroristák uralma alól. A jelen pillanatban a város közel 60%-át sikerült megtisztítani a szélsőséges iszlamista csoportoktól, melyek már több mint két éve tartották rettegésen Moszul lakóit.

Moszul A kép illusztráció (Forrás: vesti.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen