hirdetés
Nemzetközi

Österreichische Offensive gegen Ungarns Atompläne!

Osztrák offenzíva Magyarország nukleáris tervei ellen!

Atom-Alarmstufe Rot an unserer Grenze! Denn der Ausbau des Schrottreaktors im ungarischen Paks rückt immer näher. Die nur 180 Kilometer entfernten Meiler sollen mit russischen Nuklear-Milliarden ausgebaut werden. Österreichs Außenminister Sebastian Kurz startet gegen diese Pläne eine diplomatische Offensive.
hirdetés

Nukleáris riaszták a határon! A paksi atomerőmű bővítésének időpontja egyre közelebb! A mindösszesen 180 km-re található atomreaktort orosz milliárdokból bővítenék. Ausztria külügyminisztere Sebastian Kurz offenzívát hírdetett a tervek ellen.

Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor és orosz kollégája Vlagyimir Putyin már 2014-ben megalapozta a paksi atomerőmű erőteljes bővítését. A Moszkvában aláírt szerződés szerint, a blokkok és a nukleáris anyagok szállítását is az orosz állami tulajdonban lévő Rosatom végzi el.

A építési munkálatok finanszírozása, állami hitelből körülbelül 10 milliárd euróból valósul meg. Az Európai Bizottság által, az ügyben indított jogsértési eljárás azonban Orbán Viktort - nem meglepő módon - teljesen hidegen hagyja.

Mitterlehner alkancellár már tavaly jelezte, amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja a Paks 2 beruházás állami támogatását, Ausztria panasszal fog élni az Európai Unió bíróságánál, amit a napokban meg is tett.

"Nem fogjuk ölbetett kézzel végignézni, ahogy az 5. és 6. reaktorblokk megépül. Mindent megteszünk, hogy ezt megakadályozzuk." - mondta Kurz röviden a "Krone" számára. "Az atomenergia minden formájának kiépítését elutasítjuk." - fűzte hozzá Reinhold Mitterlehner.

Der störanfällige Meiler im ungarischen Paks soll mit Milliarden aus Russland ausgebaut werden. A meghibásodásra hajlamos reaktorokat a magyarországi Pakson, orosz milliárdokból javítanák meg és bővítenék. - Der störanfällige Meiler im ungarischen Paks soll mit Milliarden aus Russland ausgebaut werden. (Forrás: Krone.at)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen