hirdetés
Nemzetközi

Труба зовёт Европу: останется ли Украина транзитёром российского газа

Gázvezeték hívja Európát: Ukrajna marad-e az orosz gáz tranzit országa?

Украина готова привлечь европейский бизнес к управлению своей газотранспортной системой. Об этом заявил в четверг глава «Нафтогаза» Андрей Коболев. Ещё совсем недавно труба, по которой российский газ поступал в целый ряд стран Старого Света, была для властей неприкосновенной, однако позиция официального Киева изменилась. Это произошло из-за возобновления проектов «Северный поток — 2» и «Турецкий поток». Но, пожалуй, главной причиной послужило заявление «Газпрома» о том, что он не будет возобновлять истекающий в 2019 году транзитный контракт с Украиной. Какая судьба ждёт газотранспортную систему Украины и что будет делать страна, лишившись столь важной для себя роли посредника, — в материале RT.
hirdetés

Ukrajna kész lenne bevonni Európát saját gázrendszerének irányításába, jelentette be a „Naftogaz” vezetője Andrej Kobolev. Nemrég még az a gázvezeték, melyen keresztül az egész volt szovjet térség kapta az orosz gázt még pótolhatatlan volt, mára azonban Kijev helyzete az „Északi áramlat 2” és a „Török áramlat” fényében jelentősen megváltozott. Ezen kívül a „Gazprom” bejelentette, hogy nem áll szándékában meghosszabbítani a 2019-ben lejáró szerződést ukrán kollégáival.

Ezek után jogosan merül fel a kérdés: milyen sors vár Ukrajnára az orosz gáz nélkül? Az "Északi áramlat 2” és a "Török áramlat” ugyanis lehetővé teszik, hogy Moszkva mindenféle veszteség nélkül fossza meg Ukrajnát eddigi tranzit ország szerepétől. Az alternatív megoldások megjelenésével ugyanis az ukrán gázvezetékek érdektelenek lesznek az európai befektetők számára.

„Az európai cégek közül senki nem fog az ukrán gázpiacba fektetni – kommentálta a helyzetet Jusenko – nem azért, mert az jó vagy rossz, pusztán csak azért, mivel nagy részük már az „Északi áramlatba” vagy a „Török áramlatba” tette pénzét. Miért is állna érdekükben a konkurenciát finanszírozni?”

Jusenko szerint ezen kívül az utóbbi évtizedek alatt Ukrajna nem a „megbízható közvetítő” szerepében lépett fel – elég csak az orosz-ukrán gázkonfliktusokra gondolni, - valamint a politikai helyzet sem a legstabilabb az országban. Ezért nem meglepő, hogy a nyugati befektetők nem szívesen vállalnák az ukrán piaccal járó kockázatot, mivel a tranzit folytonosságát és a gázvezetékek biztonságát Kijev nem tudja 100%-ig garantálni.

Az oroszok évről-évre egyre kevesebb gázt exportálnak Ukrajnán keresztül. Míg 20 évvel ezelőtt az orosz gáz 80%-a ukrán földön keresztül érkezett Európába, addig idén a  gáz tranzitból szerzett profit csupán 2 milliárd dollárt tett ki Kijev számára, és 2017-re ezt az összeget 0,5 milliárdra becsülik.

gazprom A kép illusztráció (Forrás: russian.rt.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen