hirdetés
Nemzetközi

"Коммерсант": поставки российской нефти в Белоруссию в I квартале могут быть снижены

Az oroszok csökkenthetik a Fehéroroszországba szállított kőolaj mennyiségét

Министерство энергетики России в I квартале года хочет сократить на 12% экспорт нефти в Белоруссию, пишет газета "Коммерсант" со ссылкой на источники, знакомые с ситуацией. Решение о сокращении экспорта принято из-за того, что сторонам до конца минувшего года не удалось решить спор по выплате долга Минска по газу, считает издание.
hirdetés

Az orosz Energetikai Minisztérium bejelentette, hogy ez év első negyedévében szeretné 12%-kal csökkenteni a Fehéroroszországba exportált kőolaj mennyiségét, írja a Kommerszant napilap. A Minisztérium a döntését arra alapozza, hogy a feleknek a múlt év végéig nem sikerült megegyezni a gáztartozás rendezéséről, és Minszk nem törlesztette a korábban ígért összeget.

Eddig adatok szerint Moszkva a korábbi 4,5 millió tonna helyett csak 4 millió tonna földgázt szándékozik szállítani Belorussziába.

A kőolaj áráról szóló tárgyalások a fehérorosz partnerekkel már 2016 január óta tartanak. Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy Minszk fizesse ki a szerződésnek megfelelő összeget, 281 millió dollárt, az eddig szállított olajért.

Fehéroroszország a maga részéről igazságtalannak nevezte Moszkva árképzését, tekintettel arra, hogy a kőolaj ára jelentősen esett a világpiacon. Ők az eddig 132 dollár per 1000 köbméter helyett csak 73 dollárt szeretnének fizetni. Már a múlt év januárjától kezdve a fehéroroszok kevesebbet fizetnek a kapott olajért, ezért Oroszország elkezdte csökkenteni a szállított olaj mennyiségét, és ha Belorusszia nem rendezi tartozását, további korlátozásokra is lehet számítani.

 

orosz kőolaj A kép illusztráció (Forrás: ej.by)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen