hirdetés
Nemzetközi

Finnlands bedingungsloses Grundeinkommen kann nicht funktionieren

Nem fog működni a finn feltétel nélküli alapjövedelem

Die Finnen haben im Januar ein Programm mit einem bedingungslosen Grundeinkommen gestartet. Dafür gibt es viele Befürworter. Wo sind die Probleme bei derartigen Maßnahmen und warum könnten sie dennoch zunehmend Verbreitung finden?
hirdetés

A finnek 2017. január 1-vel indították el a feltétel nélküli alapjövedelem próbaprogramot. Ennek keretében, a véletlenszerűen kiválasztott 2000 munkanélküli, havi 560 Euro-t kap. A juttatásban részesülőknek nem kell elszámolniuk az összeggel. De hol vannak a program buktatói?

Drukkoljunk 2000 finn állampolgárnak! Nem, most nem egy sí sporteseményről van szó, sokkal inkább arról a 2000 munkanélküliről, akik 2016. december óta a feltétel nélküli alapjövedelem program tagjai. A pénz adómentes, és akkor is megtarthatják, ha időközben munkát találnak. A folyósított összeg 560 Euro.

A finn társadalombiztosítási intézmény, a KELA ezzel szeretné ösztönözni a munkanélkülieket, fogadják el a nem túl kecsegtető, rosszabbul fizetett állásokat is. Jelenleg ugyanis sok munkanélküli azért is visszautasíthat egy alacsony fizetéssel járó vagy rövid időszakra felajánlott állást, mert így eleshet a nagyvonalú finn társadalombiztosítási juttatások jelentős részétől.

A feltétel nélküli alapjövedelem terveit, a nagy népszerűségnek örvendő, jelenleg kormányzó konzervatív-liberális koalíció (élén Juha Sipila miniszterelnökkel) és az ellenzék is örömmel fogadta. Reményeik szerint a programmal sikerül csökkenteni a bürokráciát és az állam hosszú távon pénzt takarít meg. A kormány éppen ezért a jövőben bővíteni kívánja a juttatásban részesülők körét, ki kívánja terjeszteni az alacsony jövedelműekre, az egyéni vállalkozókra, a kisvállalkozókra és a részmunkaidős munkavállalókra is. Végül pedig a teljes társadalomra.

A számok azonban elgondolkodtatóak! Egyszerű számítási példával megmutatva: ha a feltétel nélküli alapjövedelem 560 Euro/fő, akkor az évi 6720 Euro/fő. Amennyibe a programot kiterjesztik, mind az 5,5 millió finnre, akkor az évente 36,96 milliárd Euro költséget jelent az állam számára. 2015-ben az állam bevétele ezzel szemben 91,98 milliárd Euro volt, tehát az alapjövedelem mintegy 40%-át emésztené fel.

A fenti számítás azt mutatja, hogy Finnország egyáltalán nem engedheti meg magának a feltétel nélküli alapjöveldelem ekkora mértékű bevezetését, különösen azért mert az államadósság jelentősen növekedett az elmúlt években.

Angesichts der hohen Arbeitslosigkeit sind die guten Zeiten für viele Finnen erst einmal vorbei. Tekintettel a magas munkanélküliségre sok finn számára véget értek a szép idők - Angesichts der hohen Arbeitslosigkeit sind die guten Zeiten für viele Finnen erst einmal vorbei. (Forrás: Finanzen100.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen