hirdetés
Nemzetközi

Philippines President Rodrigo Duterte vows to kill mayors and officials involved in drug trade

Duterte a kábítószer-kereskedelemben érintett polgármestereket is megölné

The Philippines President Rodrigo Duterte has vowed to confront and if necessary kill any local officials who are involved in the country’s illegal drug trade, it has been reported.
hirdetés

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra tett ígéretet, hogy szükség esetén megöl bármilyen olyan helyi tisztviselőt, aki érintett az illegális kábítószer-kereskedelemben.

A Fülöp-szigeteki elnök összeállított egy olyan, a becslések szerint 5-10 ezer nevet tartalmazó listát, amelyen polgármesterek, kormányzók, illetve rendőrségi és egyéb tisztviselők neve olvasható, most pedig azt ígérte, hogy az érintettek ügyében cselekedni is fog.

Duterte hétfőn kijelentette, hogy először privát beszélgetésre hívja meg az érintetteket, amely alkalmával emlékezteti őket, hogy a „kábítószeres listán” szerepel a nevük – és arra is, hogy ez akár a halálukat is jelentheti.

A listán szereplő egyik személyt máris megölték egy rendőrségi tűzpárbaj során – Samsudin Dimaukom, egy Maguindanao tartományban élő polgármester egy drogellenes művelet során vesztette életét októberben.

A CNN szerint három olyan személy, aki Duterte listáján szerepelt, és nyilvánosan is megnevezték, tagadta, hogy érintett lenne a kábítószer-kereskedelemben. A két korábbi polgármester és egy önkormányzati képviselő megkérdőjelezték a lista pontosságát, és találkozót kértek az elnöktől.

Korábban Duterte már elnézést kért három másik tisztviselőtől, akik elmondása szerint tévesen szerepeltek a lista első vázlatán. A legfelsőbb bíróság emellett három bírót is tisztázott a kábítószerrel kapcsolatos vádak alól a nyomozása során.

Rodrigo Duterte gyakran vonja magára a nyilvánosság figyelmét a „botrányos” megjegyzéseivel, korábban többek között arról beszélt, hogy „szakít Amerikával”, de éppenséggel októberben Obamát is a „pokolba küldte”. Azt kifogásolta, hogy az Egyesült Államok nem ad el neki fegyvereket, így aztán Oroszországhoz és Kínához fordult a katonai együttműködés érdekében.

Rodrigo Duterte Rodrigo Duterte (Forrás: asiancorrespondent.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen