hirdetés
Nemzetközi

"Независимая газета": россияне притерпелись к кризису

Ellentmondásos optimizmus: az oroszok kezdenek hozzászokni a válsághoz

В России продолжается снижение реальных доходов граждан. Но, несмотря на это, население демонстрирует рост экономического оптимизма, сообщает "Независимая газета", ссылаясь на данные опроса Всероссийского центра изучения общественного мнения.
hirdetés

Annak ellenére, hogy Oroszországban folytatódik a reáljövedelmek esése, az oroszok mégis gazdasági optimizmusról tesznek tanúbizonyságot, írja a „Nezaviszimaja Gazeta” az Orosz Közvéleménykutató Központ adataira hivatkozva.

Múlt év decemberében 1600 megkérdezettből minden negyedik (25%) úgy vélte, hogy a nehéz időket már maguk mögött hagyták. 2015 decemberében az emberek csupán 19%-a volt ezen a véleményen.

Míg 2015-ben a pesszimisták száma, akik úgy gondolták, hogy a neheze még csak most jön, 52%-ot tett ki, addig tavaly ez a szám 10%-kal csökkent. Egyelőre természetesen a pesszimisták többen vannak, habár egyre több oroszra jellemző a gazdasági optimizmus.

Azoknak a száma is nőtt, akik az ország helyzetét pozitívan ítélik meg: 46-ról 56%-ra ugrott a számuk. A növekvő optimizmus annak ellenére figyelhető meg, hogy az országban a reáljövedelmek három éve folyamatosan csökkennek. Ezért úgy tűnhet, hogy az oroszoknak nincs valós oka az örömre, mégis szociológusok úgy vélik, hogy a TV és média propaganda, valamint a Kreml magabiztos retorikája mind hatnak az emberek tudatára és világnézetére. Másik befolyásoló tényező az lehet, hogy az oroszok szépen lassan hozzászoknak a nehéz időkhöz, melyek már nem is tűnnek olyan elviselhetetlennek.

 

válság A kép illusztráció (Forrás: http://3.bp.blogspot.com/)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen