hirdetés
Nemzetközi

Одежда с особым рисунком скроет человека от системы распознавания лиц

Egy különös mintázatú ruha segíthet elrejtőzni az arcfelismerő programok elől

Если бы человеку понадобилось по каким-либо причинам скрыться от технологий распознавания лиц, то немецкий художник Адам Харви (Adam Harvey) вполне смог бы его прикрыть. Причём в буквальном смысле.
hirdetés

Ha valakinek bármilyen oknál fogva szüksége lenne arra, hogy elrejtőzőn az arcfelismerő rendszerek elől, akkor Adam Harvey német művész segítséget tud nyújtani ebben.

Az álcázáshoz mindössze csak egy bonyolult mintázatra van szükség, amelyet a ruha anyagára nyomtatnak.

A képeket látható mintákat kifejezettek arra a célra dolgozták ki, hogy az arcfelismerő rendszerek algoritmusát megzavarják. Az absztrakt képen emberi vonások: száj, orr, szem láthatók, melyeknek köszönhetően a gépek nem tudják megállapítani, ki is áll előttük.

Maga az ötletgazda Adam Harvey arra számít, hogy a sok arcnak hála a komputerek „rossz arcot” fognak beazonosítani a póló viselője helyett. A gép algoritmusa ugyanis túlterhelődik, és miközben a mintán található arcokat vizsgálja, figyelmét elkerüli az élő ember arca. Mindez azért lehetséges, magyarázza a művész, mivel a gépek nem tudják megállapítani, hogy az arcok közül melyek valóságosak, és melyek rajzoltak.

Harvey arról nem nyilatkozott, hogy a valóságban mennyire hatásos a fejlesztése, vagy hogy próbálta-e már a gyakorlatban a mintákat. A művész szerint azért van szükség anonimitásunk megőrzésére, mivel az életben nagyvállalatok egyre többször használnak arcfelismerő programokat kereskedelmi és marketing célokra. Azoknak, akik úgy gondolják, hogy az arcfelismerő rendszerek megsértik személyiségi jogaikat, egyelőre jó megoldás lehet a német művész mintája.

 

arcfelismerő programok A kép illusztráció (Forrás: vesti.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen