Nemzetközi

Европейские супермаркеты начнут продавать мясные продукты из насекомых

Az európai szupermarketekben már elkezdték a rovarokból készült ételek értékesítését

Употребление в пищу насекомых уже совсем скоро перестанет быть экзотикой: чтобы отведать личинок, людям не придётся ехать в Азию или участвовать в реалити-шоу на выживание.

A rovarok használata a mindennapi étkezésünk során hamarosan nem számít többé exotikumnak: ma ahhoz, hogy kipróbáljuk ezt a fajta furcsa ínyencéget már nem kell Ázsiába utaznunk, vagy valamilyen extrém valóságshowban részt vennünk.

A tudósok egyre több megoldást ajánlanak az úgynevezett „fehérje válságra”: példának okáért a darazsak tápláló lárváját használják fel fehérjebevitelre. Időközben egyre többen látnak ebben a krízisben egy újfajta üzleti hetőséget. A híres svájci kereskedelmi láncolat a Coop már bejelentette a rovarokból, főként tücskökből és lisztkukacokból készült húsok árusítását. Egyelőre még csak különböző burgerekről van szó, de hamarosan egyéb kulináris különlegességekkel is elő fognak állni.

Nem véletlen egybeesés, hogy korábban Svájcban bármiféle rovarokat tartalmazó ételeket csak különleges engedély beszerzése után lehetett árusítani. Ezt a törtvényt múlt év december 16-án változtatták meg, és a Coop üzletlánc volt az első, aki reagált erre a módosításra.

„Sikerünk abban rejlik, hogy lépést tudunk tartani az éppen aktuális divatokkal és trendekkel. Mi egyfajta modern élelmiszeripari vonalat képviselünk, és támogatjuk az innovatív újításokat. A Földön már több, mint két milliárd ember táplálkozásának a részét képezik a rovarok. A tücskök és sáskák ízre hasonlítanak a csirkéhez, a lisztkukacok pedig egyfajta mogyorós utóízzel rendelkeznek, és nagyon egészségesek,” – nyilatkozta a Coop vezetősége.

A rovarok, a húshoz és a halhoz hasonlóan valóban tartalmaznak számos fontos vitamint és nyomelemet. Egyelőre még a belőlük készült ételek furcsák az európaiak számára, mégis egyre több ország nyitott a velük való kísérletezésre.

rovarok A kép illusztráció (Forrás: vesti.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen