Nemzetközi

Schwerkranke: Bundestag lässt Cannabis auf Rezept zu

Súlyos betegek számára a Bundestag engedélyezi a receptre felírható kannabiszt

Eine Gesetzesänderung macht es möglich: Ab März bekommen schwer Erkrankte in Deutschland Cannabis auf Rezept, bezahlt von der Krankenkasse. Der Eigenanbau bleibt aber verboten.

Egy törvényváltozásnak köszönhetően, márciustól a súlyos betegségben szenvedők, receptre kaphatják a kannabiszt, melyet az egészségbiztosítás fedez. A saját részre történő termesztés továbbra is tilos.

Elfogadta a Bundestag, a kannabisz receptre történő felírását. A jövőben az orvosok által kiírt "kezelést", az egészségbiztosítási pénztár fedezi. A határozat, ahogy eddig is, csak a súlyos betegségben szenvedők egy kisebb csoportját érinti. A kannabisz tehát csak azok számára elérhető, akik súlyos, krónikus betegségben szenvednek és más terápiák már nem segítenek.

Márciusban hatályba lép egy másik törvénymódosítás is. Nyomkövető-tanulmány segítségével mérik majd a kezelések hatásfokát. Az orvosoknak, anonim módon továbbítani kell a diagnózist, a terápiás kezelést, a dózist és a mellékhatásokat is a Szövetségi Gyógyszer és Orvostechnikai eszközök (BfArM) Intézetének.

A súlyos betegségben szenvedők idáig csak a Szövetségi Opium Hivatal engedélyével juthattak kannabisz virághoz vagy kivonathoz, erre azonban a jövőben már nem lesz szükség. "Ez egy újabb lépés a palliatív ellátás javítására." - mondta Hermann Grohe, egészségügyi miniszter.

Medizinischer Cannabis Gyógyászati kannabisz - Medizinischer Cannabis (Forrás: Spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen