hirdetés
Nemzetközi

Death toll rises to 65 in Addis Ababa rubbish landslide

Etiópia: 65-re nőtt azok száma, akik a szeméthegy leomlása miatt meghaltak

Sixty-five people have been confirmed dead in a landslide at a huge rubbish dump in Ethiopia's capital, as rescue workers and desperate relatives continued to comb through piles of fetid trash looking for survivors.
hirdetés

Már a korábban közölt szám több mint kétszeresére, 65 főre növekedett azok száma, akik életüket vesztették Etiópiában a hatalmas szemétdomb leomlásának következtében. Közben a kétségbeesett hozzátartozók és a mentő csapatok továbbra is igyekeznek megtalálni az esetleges túlélőket, egyre kevesebb reménnyel.

Szombaton az esti órákban történt a tragédia, amelynek során 49 lakóbódét pusztított el az Addisz-Abeba külterületén lévő szeméthegy leomlása közben. A helyiek szerint továbbra is több tucat olyan ember van, akiket még nem találtak meg.

Hétfőn a mentő csapatok már munkagépeket is bevetettek annak érdekében, hogy a hatalmas szemétkupacokat elhordják az érintett területekről, eközben több száz aggódó és imádkozó ember gyűlt össze a baleset helyszínénél. Néhányan a saját kezükkel kezdtek eltűnt hozzátartozóik után kutatni a szemét között.

Egy férfi a helyszínen például csak annyit kiáltott, miközben a szemét között sírva kutatott, hogy „a babáim, a babáim, a pici lányom”. Az egykori szomszédai szerint a feleségét és négy gyermekét vesztette el a balesetben. A szeméthegy egy másik oldalán pedig egy gyermek és édesanyja holttestét emelték ki egy másik holttest mellett.

Az 50 éves szemétdombból több száz ember él a környéken – az etiópiai főváros egyetlen szeméttelepén élelmet és eladható hulladékot, így például újrahasznosítható fémet keresnek.

Hogy mi okozta a szeméthegy leomlását, egyelőre nem lehet tudni.

„Feltételezzük, hogy növekedni fog az áldozatok száma, mivel a szeméthegy leomlása egy viszonylag nagy területet érintett” – mondta Dagmawit Moges, a város kommunikációs hivatalának vezetője.

A baleset idejében közel 150 ember lehetett a területen, amint arról egy helyi lakos, Assefa Teklemahimanot az Associated Press hírügynökségnek beszámolt.

Addisz-Abeba polgármestere, Diriba Kuma elmondta, hogy 37 embert sikerült kimenteni a baleset helyszínéről, őket egészségügyi ellátásban is részesítették. Emellett hosszú távon úgy szeretnék segíteni a túlélőket, hogy egy letelepítési programot indítanak, amelynek keretében a szemétdomb körül élőket máshová költöztetik el.

„A házam éppen ott állt” – mutatott a szeméttelepnek egy olyan pontjára egy helyi lakos, ahol éppen a munkagépek pakolták félre a sárból a törmeléket – „Az édesanyám és a három testvérem is ott voltak, amikor a baleset történt. Most pedig nem tudom, mi lett velük”.

Egy helyi lakos szerint az okozta a szeméthegy összeomlását, hogy az elmúlt hónapokban újból megkezdték a szemét ide hordását. A korábbi években ugyan használaton kívül volt a szeméttelep, de a közeli régióban élő gazdálkodók megakadályozták a környezetükben az újonnan épült létesítmény használatát. Az elmúlt két évben több kisebb omlás is történt a szeméthegyen.

Az önkéntesek szerint a helyi hatóságok sem tettek eleget annak érdekében sem, hogy a túlélőket kimentsék, ugyanis mindössze két munkagépet és három mentőtisztet küldtek oda. Ennek kapcsán dulakodás is kialakult, az önkéntesek ugyanis felháborodtak azon, hogy csak „pózolnak a kamerának” az újságírók láttán azok, akik korábban semmit, „még csak kesztyűt sem adtak nekik” a segítségnyújtáshoz. Azt mondták, a sötétben is a telefonjaikkal kellett világítaniuk más fényforrás híján.

„A hatóságokat már több mint 10 éve figyelmeztetjük, ahogyan a szemetet felhalmozták. Nem érkezett semmilyen válasz” – mondta egy 48 éves helyi lakos, akinek a testvére meghalt a balesetben, és aki maga is éppen csak el tudott menekülni.

Naponta mintegy 500 szemétgyűjtő gyűjtögetett általában a szeméthegyen, ahol a főváros mintegy négymillió lakosának szemete között próbáltak még felhasználható hulladékot találni. A városi hatóságok szerint közel 300 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze évente a fővárosból, amelyek nagy része aztán erre a szeméttelepre került.

A város vezetősége is felfigyelt arra, hogy a szeméttelepen elfogyott a hely, az elmúlt években így aztán egy 120 millió dolláros befektetés keretében igyekeztek lehetővé tenni, hogy a szemetet energiaforrássá alakíthassák. Az erre a célra tervezett létesítmény már 2013 óta épülőben van, és az áramtermelésben is szerepet kaphat amellett, hogy a felgyülemlő szemét mennyisége is csökkenthető lesz a segítségével.

Munkagép a szeméthegynél 65-re nőtt Addisz-Abeba szeméthegyének összeomlását követően az áldozatok száma / Death toll rises to 65 in Addis Ababa rubbish landslide (Forrás: inquirer.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen