hirdetés
Nemzetközi

Éthiopie : les autorités cherchent des survivants après l'éboulement d'une décharge géante

113-ra emelkedett az etiópiai szeméthegyomlás áldozatainak száma

Au moins 113 personnes sont mortes après qu'un flanc entier de la plus grande décharge du pays s'est détaché, samedi, à Addis-Abeba. Les victimes sont pour la plupart des femmes et des enfants qui fouillent quotidiennement les amoncellements de déchets.
hirdetés

Legalább 113 ember meghalt Etiópiában, miután az ország fővárosában, Addisz-Abebában található egyik legnagyobb szemétkupac szombaton összeomlott. A legnagyobb Etiópiai szeméttelepen bekövetkezett balesetben főként gyermekek és nők haltak meg, akik nap mint nap átkutatták a szemetet.

Az etióp főváros Koshe nevű külterületi részén az ország legnagyobb szeméthegyének összeomlása legalább 113 ember halálát okozta. A szombat éjjel történt katasztrófával kapcsolatban legutóbb közölt adatok még „csak” 72 halálos áldozatról szóltak.

Az etióp parlament háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki, amely a mai napon (szerdán) vette kezdetét. A zászlókat félárbocra eresztették szerte Etiópiában, Afrika második legnépesebb országában, amely mintegy százmillió embernek a hazája.

Az ország elsődleges (hivatalos) nyelvén a balesetben érintett városrész neve (Koshe) annyit tesz: por, sár. A területen már több mint 40 éve Addisz-Abeba fő szeméttelepe működött. Az Agence France-Presse hírügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a szeméthegy egyik oldala egyszer csak levált, és magával sodorta a környezetében lévő és az útjába kerülő kunyhókat, amelyekben az emberek éltek.

Az áldozatok között nagy számban voltak nők és gyerekek is, akik nap mint nap átkutatták a szeméthegyet olyan hulladék után kutatva, amelyet később aztán eladhattak. Negeri Lencho etiópiai kommunikációs miniszter szerint a tragédia áldozatai közül a legtöbben nők voltak. Hozzátette, hogy továbbra is „folytatják a keresést az esetleges túlélők, illetve a holttestek felkutatására”.

Továbbra sem ismert, hogy pontosan mi vezethetett a katasztrófához.

A helyiek szerint a biogáz előállításához szükséges munkálatok megkezdése, amely a szeméthegy felső rétegét bolygatta meg, idézte elő a szeméthegy leomlását. A munka során megnövekedhetett a szeméthegy alsóbb részeit érő nyomás, ami aztán a szemétkupac leomlásához vezethetett.

A kommunikációs miniszter elmondása szerint vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy mi vezethetett a tragédiához, ugyanakkor a helyiek „elméletével” szemben azt vetették fel, hogy a szemétgyűjtögetők mindennapos tevékenysége idézhette elő a szemétkupac összeomlását.

A miniszter arra is kitért, hogy az áldozatok hozzátartozóinak segítséget nyújtanak a temetés költségeinek biztosításával.

2016-ban a kormány a szeméthegy környékének kiürítését kezdeményezte a munkálatok miatt, ugyanakkor az itt élők a figyelmeztetés ellenére sem hagyták el a területet.

Összeomlott szeméthegy 113 ember halálát okozta az Addisz-Abebában található szemétdomb oldalának összeomlása / L’éboulement d’un flanc de la décharge d’ordures d’Addis-Abeba a provoqué la mort de 113 personnes (Forrás: la-croix.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen