hirdetés
Nemzetközi

دعوة أممية لإغاثة مئة ألف جائع بجنوب السودان

ENSZ segélyfelhívás százezer éhező megmentésére Dél-Szudánban

دعت الأمم المتحدة أمس الاثنين إلى ضرورة إيصال مساعدات غذائية عاجلة لإغاثة أكثر من مئة ألف جائع ونحو مليون آخرين على شفا المجاعة في دولة جنوب السودان
hirdetés
Az ENSZ sürgős élelmiszerszállítmány bejuttatására szólított fel Dél-Szudánba, amely mintegy százezer éhező és további egymillió éhínség által fenyegetett ember megmentését célozná.
A felhívás két héttel az éhínség kihirdetése, s az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese, Stephen O´Brian két napos dél-szudáni látogatása után történt, melynek során O´Brian saját szemével látta a harcok és az éhezés elől menekülőket, az éhínséget, a félelem eluralkodását és a biztonság teljes megszűnését. A főtitkárhelyettes rámutatott arra, hogy a humanitárius segítségnyújtás Dél-Szudánnak a 2017-es évre 1,6 milliárd dollárt venne igénybe, ami mintegy 5,8 millió ember helyzetén tudna segíteni. Továbbá felhívta a figyelmet a humanitárius katasztrófa súlyosbodására, az éhínség és az alultápláltság aggodalmat keltő mértékére.
A háború 3,4 millió embert tett hontalanná a 2013 decemberében kitört harcok kezdete óta Dél-Szudánban. Közülük mintegy 1,9 millióan vándoroltak el az országon belül és több mint 1,5 millióan hagyták el az országot, s kértek menedéket valamely szomszédos államban.
Dél-Szudán kormánya és az ENSZ ügynökségei február 20-án bejelentették, hogy Wahda tartományban százezer ember szenved éhínségtől, amely még további 5 millió embert fenyeget a 11 millióból. Ők alkotják annak az országrésznek a lakosságát, amely 2011 júliusában népszavazás útján függetlenedett Szudántól.
أطفال ونساء يصطفون بانتظار تسجيل أسمائهم للحصول على مساعدات من برنامج الغذاء العالمي بولاية لير بجنوب السودان أطفال ونساء يصطفون بانتظار تسجيل أسمائهم للحصول على مساعدات من برنامج الغذاء العالمي بولاية لير بجنوب السودان (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen