hirdetés
Nemzetközi

Hauts-de-Seine: la mosquée du centre-ville de Clichy a été évacuée

Franciaország: Kiürítették a Clichy településen található mecsetet

Une opération de police a été menée pour évacuer les derniers occupants de la mosquée de la rue d'Estienne-d'Orves, dont le bail n'a pas été renouvelé par la mairie LR. Une cinquantaine de fidèles ont tenté de s'interposer.
hirdetés

Egy rendőrségi intézkedés keretében kiürítették az Estienne-d'Orves utcai mecsetet a franciaországi Clichy településen. A mecset bérleti jogát a város nem újította meg, így nem maradhattak ott tovább a hívek. Megközelítőleg 50 személy megpróbálta akadályozni a rendőrség tevékenységét.

A rendőrségi intézkedés a reggeli 7 órai ima után vette kezdetét. Szerdán délelőtt fél kilenckor a rendőrség megkezdte a Clichy-la-Garenne településen (Hauts-de-Seine megye) található Estienne d'Orves utcai mecset kiürítését, amelyet a L'Express értesülése szerint már 2015 óta használtak illegálisan. A rendőrségi intézkedés délután egy óra körül ért véget.

A lap rendőrségi forrást idézve azt írta, hogy az intézkedést a helyi rendőri erők hajtották végre, és az eleinte békésen indult, mivel senki nem volt az érintett területen. Később aztán mintegy 50 ember, feltehetőleg nagyrészt hívek, megjelentek és bejutottak az ajtón az imaszoba területére.

A már a helyszínen lévő rendőrök megsegítésére éppen ezért még több rendőr érkezett, akik biztosították a mecset környékét, így lehetővé téve, hogy folytatódjon annak kiürítése. A helyszínről jelentkező Parisien feszültnek írta le a hangulatot.

A tüntetők ezután Clinchy városházára mentek, ahol többen még délután öt órakor is elégedetlenségüknek adtak hangot a mecset kiürítése miatt.

A mecset kiürítésére azt követően került sor, hogy az erről szóló rendelkezést nem volt hajlandó semmissé tenni az állami tanács novemberben, ugyanis korábban már több alkalommal is próbált közvetíteni a prefektus a kérdésben, de nem járt sikerrel. A városi tulajdonban álló épületet az azt korábban ideiglenesen bérlő vallási szervezetnek 2016 nyaráig lehetőségében állt magától elhagyni, ám ezt nem tették meg annak ellenére sem, hogy 2015-ben nem újították meg a bérleti szerződésüket.

A város polgármestere, aki a kiürített mecset épületét más célra tervezi felhasználni, felajánlott egy másik épületet, amelyet imahelyként használhatnak a kiürített mecset helyett.

Clichy-la-Garenne A rendőrség kiürített egy mecsetet Clichy-la-Garenne településen / La police a évacué une mosquée à Clichy-la-Garenne (Forrás: ouest-france.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen