hirdetés
Nemzetközi

Taliban capture key Afghan district; 9 police killed

Fontos területet foglaltak el az afganisztáni tálibok

The Taliban captured a key district centre in Afghanistan's southern Helmand province on Thursday while in the country's north, an officer turned his rifle on sleeping colleagues, killing nine policemen in the latest "insider attack".
hirdetés

Kulcsfontosságú körzet központját foglaltak el Afganisztánban a tálibok az ország délen található Helmand tartományában a csütörtöki napon – eközben az ország északi részén egy rendőr egy „belső támadás” során kilenc alvó kollégáját lőtte le.

Helmand tartományban összpontosul Afganisztán több száz millió dolláros ópium-előállító tevékenysége. Ez már így is nagyrészt a tálibok kezébe került, ám az, hogy Sangint el tudták foglalni, egyben a déli területeken való erősödésük jele is.

Mohammad Rasoul, a körzet rendőrfőnöke elmondta, hogy csütörtökön a kora reggeli órákban rohanták le a tálibok Sangint.

A tálibok szóvivője is kiadott egy közleményt, ami szerint elfoglalták a körzetet. Egyben azt állította, hogy miután az afgán rendőrség és csapatok visszavonultak, ezen a területen jelentős külföldi bombázások voltak, amelyek az épületeket és infrastruktúrát is károsították.

Mohammad Rasoul a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a körzetet éppen kevéssé védték akkor, amikor a tálibok támadást hajtottak végre ellene, és összesen nyolc rendőr és 30 afgán katona volt szolgálatban ebben az időpontban. Az afgán biztonsági erők jelenleg a rendőr szerint arra készülnek fel, hogy egy teljes ellentámadást indíthassanak annak érdekében, hogy Sangint visszafoglalják.

„Előkészítjük az erősítésünket arra, hogy visszafoglaljuk a körzetet” – mondta Rasoul.

William Salvin, a NATO szóvivője közleményében elmondta, hogy az afgán csapatok ugyan Sangin körzetben maradtak, de a központtól több kilométerre húzódtak vissza.

Kabulban Mohammad Hashim Alokzai sangini képviselő azt sürgette, hogy a hadsereg minél gyorsabban vegye vissza a körzetet, mivel annak eleste szörnyű következményekkel volna Helmandra, ahol az elmúlt hónapokban a tartományi fővárost már szintén támadták a tálibok.

„Sangin elfoglalása egy jelentős taktikai győzelem a táliboknak. A csoport elfoglalt egy jelentős városi területet az egyik legnagyobb tartományi támaszpontján, ezzel megnövelve a fenyegetést, amelyet a csoport Afganisztánban jelent közel 16 évvel azt követően, hogy eltávolították a hatalomról” – mondta Michael Kugelman, a Wilson Központ egy munkatársa.

Hozzátette, „nehéz túlértékelni” Helmand jelentőségét, nem csak a jelentős ópiumkereskedelem, de a Pakisztáni határnál való elhelyezkedése miatt is.

Eközben az Afganisztán északi területén található Kunduz tartományban Mafuz Akbari rendőrségi szóvivő szerint egy „belső támadás” történt csütörtökön, amelynek során kilenc rendőr meghalt egy biztonsági álláson, a támadó pedig elmenekült.

Afganisztánban az elmúlt időszakban több, úgynevezett belső támadás is történt. Az ilyen esetekben a biztonsági erők tagjai a fegyvereket a kollégáik ellen fordítják, ellopják a fegyvereiket, majd pedig elmenekülnek, és csatlakoznak a felkelőkhöz.

Akbari szerint az újabb belső támadást elkövető férfi a tálibokhoz csatlakozott. Emellett azt mondta, hogy a tálibokkal közösen a támadó a holttesteket összegyűjtötte és elégette.

A tálibok egy szóvivője vállalta a felelősséget a támadásért, ám tagadta, hogy abban egy rendőr is részt vett volna, vagy hogy elégették volna a holttesteket.

Az afgán erők mind Helmand, mind pedig Kunduz tartományban nagy nyomás alá kerültek a felkelők tevékenységének hatására.

Az Egyesült Államok becslései szerint a kormányerők Afganisztánnak mindössze 60 százalékát ellenőrzik, a fennmaradó terület – közel az ország másik fele – pedig részben vagy egészen a tálibok uralma alatt lehet, amely csoport 2001-es megbuktatását követően újból az iszlám törvényt szeretné életbe léptetni.

Afgán katona A kép illusztráció (Forrás: washingtonpost.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen