hirdetés
Nemzetközi

استطلاع: العرب يباركون ربيعهم ويرفضون تنظيم الدولة

Közvélemény-kutatás: az arabok üdvözlik az arab tavaszt és elutasítják az Iszlám Államot

كشف المركز العربي للأبحاث ودراسة السياسات في الدوحة عن نتائج استطلاع المؤشر العربي لعام 2016، وأظهرت نتائجه تقييما إيجابيا للثورات العربية عام 2011، كما أظهر الاستطلاع أن 89% يرفضون تنظيم الدولة الإسلامية
hirdetés
Az Arab Index felmérés a legszélesebb körben végzett közvélemény-kutatás az arab világban, melynek kivitelezésében 840 kutató vett részt. Az esemény évente kerül megrendezésre, s célja az arab közvélemény felmérése lényeges gazdasági, társadalmi és politikai témákban.
A dohai (Katar) arab kutatóközpont 2016-os évben végzett felmérése rendkívül pozitív véleményeket mutat a 2011-es arab tavaszt illetően. A tizenkét arab országban megkérdezettek 45 százaléka látja úgy, hogy az arab tavasz jelenleg "stagnál", azonban végül el fogja érni kitűzött céljait. A megkérdezettek többsége azt a véleményt képviseli, hogy a terrorizmus legyőzéséhez komplett politikai, gazdasági, társadalmi és katonai "csomagra" van szükség. Az emberek 72 százaléka egyértelműen kiáll a demokrácia gondolata mellett. A régióban folyó amerikai, orosz és iráni politikáról többnyire negatívan nyilatkoztak a résztvevők, akiknek 89 százaléka szerint Izrael politikája fenyegeti a térség biztonságát és stabilitását.
Az arab világ meglehetősen egyöntetű véleményt képvisel az Iszlám Állammal kapcsolatban: 89 százalék teljesen elutasítja, 2 százalék szimpatizál és 3 százalék részben szimpatizál a terrorszervezettel.
A felmérést, melynek során 18310 emberrel készítettek személyes interjút, 2016 szeptembere és decembere között végezték különböző arab országokban (Mauritánia, Marokkó, Algéria, Tunézia, Egyiptom, Szudán, Palesztína, Libanon, Jordánia, Irak, Szaúd-Arábia, Kuvait).
مصريون يحتفلون في 2016 بذكرى ثورة يناير في ميدان التحرير مصريون يحتفلون في 2016 بذكرى ثورة يناير في ميدان التحرير (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen