hirdetés
Nemzetközi

Une délégation de ministres en Guyane avant la fin de la semaine

Még a hét vége előtt miniszteri delegáció érkezik Francia Guyanába

Alors que la situation reste tendue en ce premier jour de grève générale, le premier ministre a annoncé la signature d'un «pacte d'avenir» dans les meilleurs délais. Le point sur la situation.
hirdetés

A miniszterelnök az általános sztrájk első napját követő továbbra is igen feszült hangulat közepette bejelentette, hogy egy, a jövőről szóló egyezményt írnak alá amint erre lehetőség adódik.

Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök hétfőn Ericka Bareigts, a tengeren túli területekért felelős miniszter jelenlétében az Hôtel de Matignon területén a Francia Guyanai szociális krízissel kapcsolatban azt mondta, hogy nyitottak a párbeszédre. Miután elmondta, hogy hogyan alakult a François Hollande hivatalba lépése óta eltelt öt évben a tengerentúli megyék sorsa – különös tekintettel a biztonsági kérdésekre – a korábbi belügyminiszter kitért arra, hogy egy miniszterekből álló delegáció érkezik még a hét vége előtt Francia Guyanába.

A miniszterek érkezésének célja, hogy minél hamarabb aláírhassanak egy, a jövőt érintő egyezményt, és hogy egyértelmű és gyors válaszokat sikerüljön elérni. A miniszterelnök szerint a Francia Guyanával való kötelékeik elég simák ahhoz, hogy „ne engedjenek a demagógiának”, amellyel az elnökválasztás közeledtével bizonyos politikai köröket vádol.

Állítása szerint konkrét megoldások vannak elérhető közelségben, ám ezek eléréséhez az kell, hogy párbeszéd alakuljon ki a Francia Guyanai érintettekkel.

A reggeli órákban Ericka Bareigts tengeren túli területekért felelős miniszter az RTL-nek nyilatkozva azt mondta, hogy „nagyon feszült a helyzet”, és folyamatosan követik az eseményeket, ugyanakkor ebben az időben még nem beszélt arról, hogy a helyszínre látogatnának. Azt mondta, nem zárják ki a lehetőségét egy esetleges Francia Guyanai találkozónak, egyben reméli, hogy a körülmények kedveznek egy hatékony tárgyalásnak.

Emellett emlékeztetett arra, hogy már korábban indult egy tárcaközi misszió a tengeren túli területen, és mióta ezt megkezdték, már néhány témában sikerült is egyeztetniük, így például a halászok és a gazdálkodók helyzetét illetően. Vasárnapra a biztonsági, egészségügyi és oktatási helyzet miatt kialakult általános sztrájkot követően ennek a tárcaközi missziónak a működése is hatványozódott.

Jean-François Cordet, a tengeren túli terület korábbi prefektusa, egyben a misszió egyik fő irányítója elmondta, hogy 25 rendőr és 23 csendőr is érkezik, hogy egyben 60 millió eurós vészhelyzeti csomagot is bejelentett, amelyből a Cayenne-i kórház igen jelentős adósságait is kifizethetnék részben.

Általános tüntetés Francia Guyanában Általános tüntetés Francia Guyanában / Grève générale en Guyane (Forrás: lexpress.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen