hirdetés
Nemzetközi

US veteran charged with terrorism for killing black man

Amerikai veteránt vádolnak terrorizmussal, amiért megölt egy fekete férfit

A white US Army veteran accused of fatally stabbing a 66-year-old black man has been charged with murder as an "act of terrorism" after telling police he was planning a race-based killing spree.
hirdetés

Egy amerikai veteránt azzal vádolnak, hogy halálosan megsebesített egy 66 éves fekete férfit. A veterán ellen terrorista gyilkosság miatt emeltek vádat, miután a férfi a rendőrségnek azt mondta, hogy faji alapon tervezett vérengzést végrehajtani.

A 28 éves James Jackson New York utcáit járta három napon keresztül annak érdekében, hogy egy olyan fekete személyt találjon, akit meggyilkolhat, ezzel megindítva a „terrorista hadjáratát” a manhattani közösség és az általuk vallott értékek ellen – összegezte hétfőn Cyrus Vance manhattani kerületi ügyész.

„A múlt héten, teljes higgadtsággal, a tervének megfelelően cselekedve egy véletlenszerűen kiválasztott New York-i személyre támadt a bőrszíne alapján, több alkalommal és nyilvánosan megszúrva őt a Midtown utca sarkán” – idézte fel az eseményeket az ügyész.

A 28 éves férfi ellen a New York Állami Legfelsőbb Bíróságon „terrorcselekményként” és gyűlölet-bűncselekményként elkövetett gyilkosság, illetve fegyverek illegális birtoklása miatt emeltek vádat.

James Jackson ügyvédje azt mondta, hogy a férfinak „egyértelműen pszichológiai problémái” vannak, ami a gyilkossághoz vezetett.

A rendőrség szerint James Jackson elismerte, hogy több alkalommal is megszúrta március huszadikán az ekkor éppen újrahasznosítás céljából üvegeket gyűjtő Timothy Caughmant, akinek ugyan ezt követően sikerült a megközelítőleg két háztömbbel távolabb lévő rendőrségre mennie, de később a kórházban életét vesztette.

Az amerikai hadseregben 2009 és 2012 között, többek között Afganisztánban szolgáló Jackson maga jelentkezett a rendőrségen szerdán a Times Square-en, miután a rendőrök nyilvánosságra hoztak egy olyan videofelvételt, amelyet a térfigyelő kamerák rögzítettek a késelésről.

A férfi a rendőrségnek elmondta, hogy a korábbi gyilkosságot egyfajta „gyakorlásnak” tekintette, mielőtt a Times Square-en újabb fekete férfiakat tervezett megölni. Elmondása szerint ugyanis az dühítette fel őt, hogy a „fekete férfiak keverednek a fehér nőkkel”.

Eközben az utóbbi időben az Egyesült Államok több nagyvárosához hasonlóan New Yorkban is megnövekedett a gyűlölet-bűncselekmények száma.

A szerdai napon Cyrus Vance irodája egy „Too New York To Hate” (vagyis, Túl New York a gyűlölethez) elnevezésű kampányt indított, amellyel a bármilyen etnikai vagy vallási csoportot, illetve közösséget érő erőszak elszenvedőit, valamint szemtanúit arra bátorítják, hogy tegyék szóvá a történteket és tanúskodjanak.

James Jackson A rendőrség szerint James Jackson beismerte, hogy megölte Timothy Caughmant / Police said James Jackson admitted to killing Timothy Caughman (Forrás: time.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen