hirdetés
Nemzetközi

Var : des collégiens alertés sur les dangers du Blue Whale Challenge

Var megye: Felvilágosították a Kék Bálna veszélyeiről a gimnazistákat

La principale du collège de Saint-Cyr-sur-Mer a demandé aux gendarmes de venir en urgence pour tenir une réunion d'information dans son établissement.
hirdetés

A Saint-Cyr-sur-Mer-i középiskola igazgatója a csendőrök segítségét kérte abban, hogy sürgősen menjenek az intézménybe, és tartsanak egy felvilágosító találkozót a gimnáziumban.

Az Oroszországból induló Baleine bleue (vagyis „Kék bálna kihívás”, angol megnevezésén „Blue Whale Challenge”) egyaránt aggodalommal tölti el a francia oktatási hatóságot és a diákok szüleit is. A Var megyében található Saint-Cyr-sur-Mer település Romain-Blache Gimnáziumának igazgatója a csendőrségtől kért segítséget abban, hogy egy „rendkívüli felvilágosító találkozót” rendezzenek az iskolában annak érdekében, hogy a diákok ne essenek a Kék bálna csapdájába.

A Kék bálna kihívás eredetileg Oroszországból származik, és a különböző közösségi oldalakon kezdett terjedni. A „játék” keretében a tizenéveseket arra bátorítják, hogy hajtsanak végre akár 50 különböző feladatot. Ezek önmagukban lényegében ártalmatlannak és akár még játékosnak is tűnő feladatokkal vehetik kezdetüket, így például először csak arra kérik a gyerekeket, hogy írjanak szavakat a kezükre. Ezután azonban egyre veszélyesebb feladatokat kapnak a gyerekek, például azt, hogy bántalmazzák magukat, másszanak egy magas épület tetejére, vagy akár kövessenek el öngyilkosságot. Oroszországban jelentések szerint már történtek is a Kék bálnával összefüggő halálozások.

„Az iskolában diákok egymás között erről a kihívásról kezdtek beszélni, és az iskola vezetése arra gyanakodott, hogy megvan a kockázata annak, hogy (a diákok) részt vegyenek benne. Az iskola igazgatója így azt látta helyesnek, ha kezébe veszi az irányítást” – mondta a fiatalkorúak bűnmegelőzésével foglalkozó rendőri csoport egy altisztje.

Ennek megfelelően három csendőr vesz részt a megelőzést szolgáló találkozón több osztályban is a negyedik és harmadik évfolyamos diákok között.

„Több mint 200 tizenévest látogattunk meg, hogy megelőzzük, hogy kockáztassák az egészségüket, és egyben hogy annak a büntetőjogi kockázatára figyelmeztessük őket, amely akkor léphet érvénybe, ha nem jelentik a potenciális játékosokat” – tette hozzá az altiszt.

Elmondása szerint abban az esetben ugyanis, ha valaki nem tesz jelentést a veszélyes játékban részt vevő társáról, azzal „elmulasztja a segítségnyújtást” egy veszélyben lévő embernek.

Lány laptop előtt A kép illusztráció / Photo d'illustration (Forrás: higgypop.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen