hirdetés
Nemzetközi

Climate change: China calls US 'selfish' after Trump seeks to bring back coal

Kína szerint „önzőség” volna az Egyesült Államok részéről a szén visszavezetése

Chinese state media has lambasted Donald Trump’s efforts to roll back many Obama-era environmental regulations, with a state-run tabloid saying that: “No matter how hard Beijing tries, it won’t be able to take on all the responsibilities that Washington refuses to take.”
hirdetés

A kínai állami sajtó Donald Trump azon törekvéseit bírálta, amelyekkel több, Obama vezetése során meghozott környezetvédelmi szabályozástól is visszalépne.

Egy kínai állami újságban az olvasható:

„Bárhogyan is próbálkozik Peking, nem lesz képes vállalni mindazokat a felelősségeket, amelyeket Washington nem hajlandó megtenni”.

Egy vezércikkében a Global Times egyértelművé tette, hogy Peking számára problémás lehet a klímaváltozás elleni harc vezető szerepének átvállalása, egyben nem képes betölteni az Egyesült Államok után maradt űrt. A cikk szerint a nyugati véleményeknek továbbra a klímaváltozás elleni cselekvésre kellene ösztökélnie a Trump-adminisztrációt.

„Még hosszú ideig Kína marad a világ legnagyobb fejlődő országa. Hogyan várhatják el, hogy a saját fejlődési terét feláldozza azokért, akik a nyugati erőműveket létrehozták” – teszi fel a kérdést a cikk.

A világon jelenleg Kína felelős a legtöbb üvegházhatású gáz kibocsátásáért, utána a második az Egyesült Államok. A kínai vezetők általában elismerik, hogy a klímaváltozás valós veszély, viszont gyakran kevesebbet tesznek annak megfékezésére, mint amennyire ennek fontosságát hangsúlyozzák. Annak ellenére is több szenet használ fel Kína, mint a világ más országai együttesen, hogy az elmúlt években azért némi csökkenés volt jellemző a kérdésben.

Lauri Myllyvirta, a Greenpeace kínai aktivistája szerint Kína nem számít egy más országokra is hatással lévő, „vezető” országnak a klímaváltozás kérdésében. Kína egyszerre a megújuló energia legnagyobb exportőre a világban, és egyben a szénerőművekből származó energia egyik legnagyobb exportőre is.

Hszi Csin-ping kínai elnök korábban bírálta Donald Trump azon bejelentését, hogy visszalépne a párizsi klímaegyezménytől – a kínai elnök szerint a „nehezen megszerzett” megállapodásnak hatályban kell maradnia. Megfogalmazta, hogy minden aláíró országnak tartania kell magát a felelősségvállaláshoz, hiszen a jövő generációinak sorsáról van szó.

Még az ExxonMobil, az Egyesült Államok legnagyobb olajtársasága is azon az állásponton van, hogy az Egyesült Államoknak nem volna szabad kihátrálnia a megállapodás értelmében elfogadott vállalásaitól.

„Washingtonnak kellene a vezetőnek lenni a klímaváltozás elleni globális harcban, de a Trump-adminisztráció lehet az első, amely elveti a megállapodást, ami elszomorító” – olvasható a Global Times cikkében.

Az amerikai elnök több alkalommal is „átverésnek” nevezte a klímaváltozást, és bármiféle bizonyíték nélkül Kínát okolta a hőmérséklet növekedéséért. Sőt, egy 2012-es Twitter-bejegyzésében azt állította, hogy a globális klímaváltozás elképzelése is Kína számára készült, amely így szeretné elérni, hogy az amerikai termelés ne legyen versenyképes.

Kína ugyanakkor továbbra is igyekszik 2030-ig csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, és néhány előrejelzés szerint még e dátum előtt is elérheti a kívánt célt.

Jelenleg Kínában a légszennyezettség igen nagy problémát jelent, hiszen továbbra is az Egészségügyi Világszervezet által megállapított egészségügyi határérték három és félszerese található a szennyező anyagokból a levegőben. Az ország jelentős mértékben fektetett be a megújuló energiaforrásokba, ám továbbra is több célból használhatják a szenet is.

Szénbányászat A kép illusztráció (Forrás: energytrendsinsider.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen