hirdetés
Nemzetközi

Le Conseil de l’Europe pointe une surpopulation endémique dans les prisons en France

Túlzsúfoltak a francia börtönök az Európa Tanács szerint

Selon un rapport du Comité de prévention de la torture, les conditions de détention dans certaines prisons françaises "pourraient être considérées comme un traitement inhumain et dégradant", en raison notamment d’une surpopulation endémique.
hirdetés

Az Európa Tanács a kínzás megelőzésére létrehozott bizottságának (CPT) egy friss jelentése szerint bizonyos francia börtönökben „embertelen és megalázó” körülmények között élnek a fogvatartottak, az egyre növekvő túlzsúfoltság pedig szintén nagy problémát jelent.

A CPT egy április hetedikén, pénteken kiadott jelentésében megfogalmazta a francia börtönökkel kapcsolatos aggályait – eszerint továbbra sem sikerült fejlődést elérni az ilyen intézmények túlzsúfoltságának tekintetében.

A 47 tagállam szakértői által véghez vitt ellenőrzést követően megfogalmazták, hogy több olyan fontos ajánlást is tettek, amelyek tekintetében már hosszú ideje nem tapasztaltak előrelépést, így például különösen a fresnes-i és a nîmesi börtönök esetében rosszak voltak a fogvatartottak körülményei, ami mellett ráadásul a zsúfoltság és a tevékenységek hiánya is hozzájárult ahhoz, hogy „embertelennek és megalázónak” lehessen nevezni ezeket az intézményeket.

A CPT kiemelte, hogy noha másfél évtized alatt 9 ezerrel nőtt a férőhelyek száma, Franciaországban továbbra is nagy problémát jelent a túlzsúfoltság, hiszen két évtized alatt 11 ezerrel emelkedett eközben a rabok száma is.

Amíg 2014-ben a szakértők látogatásai során 66 198 fogvatartott volt a francia börtönökben, addig ez 2017 első napjára már 68 432 főre emelkedett. Míg 2014-ben 100 férőhelyre 114, addig 2017-ben már 117 fogvatartott jutott. Akadt 56 olyan intézmény is, ahol 140 százalékos volt a túltelítettség aránya. Ezek közül nyolcban ráadásul a CPT vizsgálata szerint a 200 százalékot is megközelítette vagy akár túl is haladta ez az arány.

A szakértők kifejezetten felhívták a figyelmet a fresnes-i (Val-de-Marne megye) és a nîmesi (Gard megye) börtönök állapotaira, ahol

„a legtöbb fogvatartott másod, vagy akár harmadmagával volt elhelyezve a 9-10 négyzetméteres, eredetileg egy személy számára tervezett cellákban”.

A jelentés szerint egyes fogvatartottak a földön aludtak a gyakran nedves, penészes és bűzös cellákban, Fresnes-ben pedig ágyi poloskákkal és csótányokkal is meggyűlt a bajuk a raboknak.

Az Orne megyei Condé-sur-Sarthe település börtönével kapcsolatban ugyanakkor elismeréssel jegyezték meg, hogy kedvezőtlen anyagi helyzete ellenére jól megoldotta, hogy teljesüljenek a vele szemben támasztott elvárások.

Az európai szakértőket ugyanakkor szintén zavarta a gyanú szerint megtörtént inzultálások, rasszista- illetve homofób sértések előfordulása, amelyeket a rendőri erők, és különösen Fresnes-ben a börtönőrök követtek el.

Emellett megtekintették a radikalizálódott rabok elhelyezésére szolgáló intézményrészlegeket is, és azt állapították meg, hogy megfelelő körülmények között a radikalizáció terjedésének kockázata nem jelentős a fogva tartás miatt, ám a nem megfelelő körülmények és a túlzsúfoltság már olyan tényezők lehetnek, amelyek növelhetik a radiklaizáció esélyét. Ugyanez a helyzet a nem megfelelő fegyelmi intézkedésekkel is: az erővel történő kényszerítés és a fegyelmi szankciók például kockázatot jelenthetnek.

Francia börtön A kép illusztráció / Photo d'illustration (Forrás: newsweek.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen