hirdetés
Nemzetközi

أطباء بلا حدود: اتفاق إيطاليا وليبيا مضر بالمهاجرين

Az Orvosok Határok Nélkül kritizálja az Olaszország és Líbia közti egyezményt

ذكرت منظمة أطباء بلا حدود اليوم الاثنين أن اتفاقا بين إيطاليا وليبيا لمكافحة تهريب الأشخاص سيؤدي إلى عودة المهاجرين إلى معسكرات يجري احتجازهم فيها دون إرادتهم، مما يعرضهم للابتزاز وإساءة المعاملة
hirdetés
Olaszország múlt februárban írt alá egy megállapodást az Európai Unió által támogatott líbiai kormánnyal az embercsempészet leküzdésére. Ennek értelmében kiképzést, felszerelést és anyagi segítséget fog az ország rendelkezésére bocsátani. 
Az Orvosok Határok Nélkül jelentése szerint az egyezmény negatív következményekhez fog vezetni, mivel a menekültek majd vissza kényszerülnek térni a táborokba, ahol gyakorlatilag bebörtönzésnek, zsarolásnak és embertelen bánásmódnak vannak kitéve.
A szervezet szerint Líbiában gyakorlatilag lehetetlen a menekültek emberhez méltó elszállásolása, s így Líbia jelenleg nem tekinthető a megoldás részének. Ezt alátámasztandó, hét táborról tett említést Tripoliban és környékén, melyek fegyveres csapatok kezén vannak, s melyekben általánosak a letartóztatások, az erőszak és az embertelen bánásmód.
Marco Minniti olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az emberi jogokat tiszteletben kell tartani, így az új táborok megnyitásának az ENSZ segítségével kellene történnie, erre azonban idáig nem került sor.
Az Európai Unió mintegy kilencven embert képzett ki a líbiai partok őrzésére. Olaszország tíz járőrhajó átadását ígérte meg, az első átadására május közepén fog sor kerülni.
Miután az EU Törökországgal kötött egyezménye "lezárta" a Görögországba vezető tengeri utat, az Európába vezető fő átjáró a Líbia és Olaszország közötti szakasz lett, amely így az embercsempészet melegágyává vált.
Hivatalos adatok azt mutatják, hogy az Olaszországba érkező bevándorlók száma 30 százalékkal nőtt az év eleje óta.
 
 

 

مهاجرون أفارقة في مخيم احتجاز بطرابلس مهاجرون أفارقة في مخيم احتجاز بطرابلس (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen