hirdetés
Nemzetközi

Sierra Leone schools for pregnant students raise questions

Sierra Leone: Külön iskolákba küldik a terhes lányokat

A government programme for separate schools for pregnant students introduced two years ago in Sierra Leone is facing critical scrutiny.
hirdetés

Sierra Leonéban egy kormányzati program keretében külön iskolákat jelöltek ki még nagyjából két éve azoknak a tanulóknak, akik várandósak – mostanra azonban ennek a lépésnek a felülvizsgálatát szorgalmazzák.

Sierra Leonéban a terhes tanulók több hónapja nem ülhettek ugyanazokban a tantermekben, ahol a társaik tanultak. Ennek oka, hogy tartottak tőle, a terhes lányok „rossz hatást gyakorolnának” az osztálytársaikra.

2015 áprilisában a kilenc hónapig a nyugat-afrikai országban dúló ebola járványt követően újból megnyitották kapuikat az iskolák, ugyanakkor a „láthatóan terhes” lányok számára immár megtiltották, hogy visszatérjenek az iskolába, ugyanis – az oktatási miniszter elmondása szerint – attól tartottak, hogy ezzel rossz hatást gyakorolnak majd a nem terhes „ártatlan lányokra”.

A terhes lányok számára a kormány lehetővé tette, hogy „alternatív iskolákban” folytassák a tanulmányaikat, ahol kevesebb tananyagot kellett elsajátítaniuk.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet viszont nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy azzal, hogy a terhes tanulók nem részesülhetnek a hagyományos oktatásban, megsértik az emberi jogaikat.

Egy tizenhét éves, Sarah Bassie nevű, „alternatív iskolában” tanuló lány azt mondta, hogy szerinte ő az, akinek döntenie kellene arról, hogy hagyományos, vagy pedig alternatív iskolában kell folytatnia a tanulmányait.

Sierra Leonéban továbbra is nagy problémát jelent, hogy a lányok korán teherbe esnek: az összes terhesség nagyjából egyharmadát például tizenéves lányok terhessége teszi ki hivatalos adatok szerint.

Az Al Jazeerának Sabrina Mahtani, az Amnesty International egy kutatója ugyanakkor elmondta, hogy az elkülönített iskolákkal nem kezelik a probléma egyetlen gyökerét sem. Mint kiemelte, sem a szexuális erőszak magas arányának csökkentését, sem pedig a lányokat az országban nap mint nap érintő bántalmazó kapcsolatok felszámolását nem célozza a tanulók elkülönítése, sőt, még csak arra sem törekednek, hogy az iskolákban hivatalos szexuális felvilágosítást tartsanak.

A Sierra Leone-i oktatási minisztérium ennek ellenére úgy látja, hogy „működik” az alternatív iskolák rendszere. Az ilyen iskolákba járó 14 500 tanuló közül 5 ezren tudtak a szülést követően visszatérni a hagyományos iskolákba.

Az oktatási minisztérium szerint ez is előrehaladást jelent, hiszen másként valószínűleg még ezek a lányok sem tudták volna folytatni a tanulmányaikat, és lemorzsolódtak volna az osztályokból a terhességgel járó „szégyenük” miatt.

Sierra Leone-i diákok A kép illusztráció (Forrás: gov.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen