hirdetés
Nemzetközi

100 Euro-Gerät dreht Tachostand zurück - so schützen Sie sich vor Manipulationen

100 Euros készülék gond nélkül visszatekeri a tachográfot - így lehet védekezni a manipuláció ellen

Den Tachostand eines Gebrauchtwagens zu manipulieren, kostet nicht viel Geld - bringt beim Verkauf aber einige tausend Euro. Wie einfach die Manipulation ist und wie man sich als Gebrauchtwagen-Käufer davor schützen kann.
hirdetés

Egy használt autó km órájának visszatekerése nem kerül túl sok pénzbe. A FOCUS Online utána járt, milyen egyszerűen is befolyásolható az óra és hogyan védhetik meg magukat a csalódástól a használt autó vásárlók.

Használt autó vásárlásakor létezik egy bűvős határ. Azon autók, amelyek már átlépték a 100.000 km-t sokkal olcsóbbak, mint a 99.000 km-ert futottak. Minél kevesebbet mutat az óra, annál több pénzt jelent az az eladónak. Nem csoda hát, hogy a Németországban tiltott km óra manipuláció népszerű sporttá nőtte ki magát. A hatóságok becslése szerint országosan körülbelül minden harmadik autó érintett.

A trükk egyszerű, nem kell más hozzá, mint egy 100-150 Euro értékű elektromos diagnosztikai eszköz, melyet hozzáértő kezek az autó fedélzeti diagnosztikájához (OBD) csatlakoztatnak. Bevett szokás az is, hogy a felek egy autópálya melletti parkolóban találkoznak, ahol aztán a "szolgáltató" visszatekeri a km órát.

Hogyan védekezhetünk?

Először is gondolkodjunk logikusan. Németországban egy áltagos autó kb. 12.000 km-t fut évente, a dízelek autó ennél többet 20.000 km-t vagy ennél is többet. Aki pl. egy 5 éves VW Passat 2.0 TDI-t kíván venni, amelyben összesen 50.000 km van az kezdhet gyanakodni.

Kérjük el a vezetett szervízkönyvet és ellenőrizzük a dokumentumokat, mint pl. javítási számlák, AU és TÜV papírok, olajcsere matrica...stb. Például, ha a következő olajcsere 180.000 km-nél esedékes, de az autóban mindösszesen 100.000 km van, akkor ott valami nincs rendben, hiszen olajcsere 30.000 km-ként esedékes.

Es geht ganz einfach: Mit einem Diagnosewerkzeug wird der Kilometerstand eines Gebrauchtwagens manipuliert. Egészen egyszerű: egy diagnosztikai eszközzel könnyen manipulálható egy használt autó kilométer órája - Es geht ganz einfach: Mit einem Diagnosewerkzeug wird der Kilometerstand eines Gebrauchtwagens manipuliert. (Forrás: Focus.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen