hirdetés
Nemzetközi

Le camp de migrants de Grande-Synthe détruit par un gigantesque incendie

Hatalmas tűz rongálta meg a grande-synthe-i menekülttábort

Le camp de migrants de Grande-Synthe, dans le nord de la France, a été ravagé, lundi soir, par un incendie survenu à la suite d’une rixe. Les flammes ont détruit l’essentiel des cabanons en bois qui abritaient 1 500 personnes.
hirdetés

A Franciaország északi részén található Grande-Synthe település menekülttábora szinte teljesen elpusztult a hétfőn este keletkezett hatalmas tűzben. A tűz hatására, amely egy veszekedést követően kezdett terjedni, az 1500 ember elhelyezésére szolgáló táborban a fából készült kis épületek nagy része teljesen használhatatlanná vált.

Hétfőn este tűz ütött ki a Franciaország északi területén elhelyezkedő grande-synthe-i menekülttáborban, ahol a 300 faépület nagy része elpusztult ennek következtében. A tűz azt követően ütött ki, hogy a táborban élő afgánok és kurdok egy része között vita alakult ki. Michel Lalande, Nord megye prefektusa szerint hat ember megsérült, miután késekkel támadtak egymásra.

Éjfél körül a menekülttábor már szinte teljesen elpusztult, és csak „hamu és törmelék” maradt belőle, így aztán Michel Lalande szerint lehetetlen lesz úgy visszahelyezni a menekültek elszállásolására szolgáló épületeket, ahogyan azok korábban a helyszínen a rendelkezésükre álltak.

A tábort az Orvosok Határok Nélkül (Médecins sans frontières, MSF) nevű szervezet építette, és az 2016 márciusában nyitotta meg kapuit. A területen 1500, főként iraki kurd menekült élt, akiket itt a sátrak helyett sokkal jobban szigetelt fa építményekben szállásoltak el. A tábort ugyanakkor feltehetőleg az iraki kurd embercsempészek is rendszeresen használták, és az elmúlt hónapokban több olyan súlyosabb incidens is történt, ami miatt a rendőrséget is ki kellett vezényelni a táborhoz.

A helyi tűzoltó- és katasztrófavédelmi központ szerint a tűzben legalább tíz ember sérült meg, ám egyelőre nem tudtak pontos és teljes adatokat közölni erről.

A grande-synthe-i önkormányzat egy vezetője, Olivier Caremelle azt mondta, hogy feltehetőleg szándékos gyújtogatás történt több helyen a táborban, másként „nem történhetett” az eset. A tűznek alighanem köze van az irakiak és afgánok közötti vitához, ugyanakkor a pontos okot csak a nyomozást követően lehet megismerni.

A táborban élő migránsokat kimenekítették onnan, és egyelőre a prefektus közlése szerint ideiglenes, „sürgősségi” szálláshelyeket tesznek elérhetővé számukra. Két helyi gimnáziumban máris előkészítették számukra a helyet.

Rendőrség A rendőrség a grande-synthe-i migránstábor előtt járőrözik / La police patrouille autour du camp de migrants de Grande-Synthe (Forrás: 20minutes.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen