hirdetés
Nemzetközi

'Alarming' rise in Boko Haram child suicide bombers

„Riasztóan sok” gyereket használ öngyilkos merényletre a Boko Haram

An "alarming" number of children in Africa, most of them girls, have been used as suicide bombers by Boko Haram in 2017, according to UNICEF.
hirdetés

„Ijesztő mértékben” nő Afrikában a Boko Haram által öngyilkos merényletre kényszerített gyerekek, elsősorban lányok száma 2017-ben az UNICEF szerint.

A Csád-tó térségében – vagyis Nigériában, Nigerben, Kamerunban és Csádban – a Boko Haram összesen 27 gyermekkel hajtatott végre öngyilkos merényletet az év első három hónapjában az UNICEF jelentése szerint. Tavaly ugyanebben az időszakban kilenc, egész évben pedig 30 gyermekkel követtettek el robbantást a szélsőségesek.

A Boko Haram a térségben már a nyolcadik éve tevékenykedik, ezalatt több mint 20 ezer ember halálát okozta – ugyanakkor egyelőre nem látni jelét annak, hogy a csoporttal való konfliktus „megszűnne”.

A szélsőséges csoport egyre gyakrabban használt gyermek öngyilkos merénylőket a forgalmas piacok, mecsetek és táborok elleni támadásokhoz Nigériában és a Csád-tó szélesebb környezetében. A Boko Haram által elkövetett gyermekrablások ténye a világban elsőként a 200 chiboki lány elrablását követően, 2014-ben tudatosult szélesebb körben.

Az UNICEF nyugat- és közép-afrikai regionális igazgatója, Marie-Pierre Poirier szerint ezek a gyerekek „áldozatok, és nem elkövetők”. Elítélendőnek nevezte, hogy „kényszerítik vagy megtévesztik” a gyerekeket annak érdekében, hogy „ilyen szörnyű cselekedeteket hajtsanak végre”.

Egy 16 éves csádi lány a jelentést szerint mindkét lábát elvesztette, miután a Boko Haram arra kényszerítette, hogy egy tervezett öngyilkos merényletben részt vegyen – noha a lány túlélte az esetet, a családja kitagadta őt a „megbélyegzéstől való félelmükben”.

Azokat a gyerekeket, akik megmenekülnek a Boko Haram elől, gyakran őrizetben tartják a hatóságok, máskor pedig a családjaik vagy a környezetük közösíti ki őket.

Az UNICEF egy másik közleményében azt mondta, hogy feltehetőleg gyermekeket tart fogva a nigériai hadsereg azért, mert a gyanú szerint a Boko Haram harcosaival együttműködtek. Patrick Rose, az UNICEF regionális koordinátora szerint katonai barakkokban, a családjuktól távol, egészségügyi ellenőrzés, pszichológiai támogatás és oktatás nélkül vannak itt a gyerekek ismeretlen ideig és körülmények között.

Hétfőn a nigériai honvédség elengedett 593 embert, közöttük gyerekeket, miután bebizonyosodott, hogy nem álltak kapcsolatban a Boko Harammal. Az UNICEF szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy nagyjából 370 ember továbbra is fogságban lehet.

A jelentés szerint ugyanakkor kockázatot jelenthet, hogy az elszigeteltség és kétségbeesés miatt az ilyen gyerekek sérülékenyebbek lehetnek a nekik „mártírságot ígérőknek”, és nagyobb eséllyel vállalhatják a halálos vagy veszélyes cselekményeket is.

Nigériai gyerekek A kép illusztráció (Forrás: inquisitr.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen