hirdetés
Nemzetközi

Présidentielle : Hollande rompt le silence et met en garde contre Mélenchon

Francia elnökválasztás: Hollande megtörte a csendet és Mélenchon „veszélyeire” figyelmeztetett

À 11 jours d'un premier tour de l'élection présidentielle incertain, François Hollande en appelle à "l'intelligence des Français", sans soutenir ouvertement Emmanuel Macron, mais met en garde contre le "péril" Mélenchon.
hirdetés

Tizenegy nappal a franciaországi elnökválasztás első fordulója előtt François Hollande francia elnök a franciákat az intelligens döntés meghozatalára hívta fel anélkül, hogy nyíltan támogatta volna Emmanuel Macront. Ami viszont Mélenchont illeti, ellene nyíltan felszólalt, „veszélyesnek” nevezve a jelöltet.

A franciaországi elnökválasztás első fordulójáig már csupán alig egy hét van hátra, és François Hollande elnök, aki eddig jórészt nem szólalt meg a választással kapcsolatban, most több francia lapnak és portálnak – a Konbini-től a Le Monde-on át egészen a Le Point-ig – is kifejtette nézeteit. Eszerint pedig inkább látná Macront elnökként, mint Mélenchont.

Egy április 13-án a Le Point-ban megjelent interjúban azt mondta, hogy „megbízik a francia emberek intelligenciájában”, akik tevékenysége nyomán egy új cselekményt szeretnének építeni. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy az En Marche! párt vezetőjére, Macronra utalt – miközben a La France insoumise jelöltjéről, Jean-Luc Mélenchonról azt fejtette ki, hogy veszélyesnek tartja, aki túlzottan is leegyszerűsítő, illetve hamis módon kommunikál.

Egy héttel korábban Hollande azt mondta, hogy nem tartaná győzelemnek, ha Mélenchont választanák elnökké, és szerinte „senki sem tudja elképzelni, mi történne”, ha mégis hatalomhoz jutna az általa kifogásolt jelölt. A kampány alakulásának előrehaladtával azonban attól tartott, hogy a második fordulóban Marine Le Pen, illetve Jean-Luc Mélenchon állhatnak majd szemben.

François Hollande ugyanakkor egészen nyíltan nem adott „tanácsokat” azzal kapcsolatban, hogy melyik jelöltre tartja előnyösnek a voksolást, amire az Odoxa Intézet igazgatója, Gaël Sliman szerint meg is van az oka. Hiszen azzal, ha nyíltan hangoztatná, hogy Macront támogatja, az En Marche! vezetője igen sok jobboldali támogatóját elveszíthetné azok közül, akiket sikerült más jelöltektől „elcsábítania”.

Hollande a Le Point-nak azért elmondta, hogy a második forduló előtt elmondja majd, hogy melyik jelöltet támogatja.

François Hollande François Hollande (Forrás: independent.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen