hirdetés
Nemzetközi

Jamaican woman, 117, is oldest person on Earth

Egy jamaicai nő a világ legidősebb embere

A Jamaican woman born 117 years ago has become the oldest person in the world after the death of Emma Morano, the Italian woman who was previously the oldest human being on the planet when she died at 117 on Saturday.
hirdetés

Egy 117 éves jamaicai nő lett a világ legidősebb embere, miután néhány napja meghalt az olasz Emma Morano, aki szintén 117 éves volt.

Az olasz Emma Morano volt a világ legidősebb élő embere, a nő szombaton hunyt el. Egyben ő volt az utolsó olyan élő ember, aki hivatalosan is az 1800-as években született. Emma Morano továbbá a teljes történelemben is az öt legmagasabb életkort elért ember közé tartozik, természetesen a hivatalosan feljegyzett életkorról szóló adatokat tekintve.

Jelenleg a Gerontology Research Group szerint egy Violet Brown nevű jamaicai nő a világ legidősebb embere, aki szintén 117 éves. Andrew Holness jamaicai miniszterelnök ezzel kapcsolatban egy Twitter-bejegyzést is megosztott, amelyben azt írta:

„A világ legidősebb embere a jamaicai Violet Brown, aki 1900 március 10-én született. Gratulálok, Violet”.

A világon élő második és harmadik legidősebb személy jelenleg két japán nő: Nabi Tajima és Chiyo Miyako, akik 1900. augusztus negyedikén, illetve 1901. május másodikán születtek.

A jelenleg élő legidősebb európai ember egy Ana Vela nevű spanyol nő, aki 1901. október 29-én látta meg a napvilágot. A Gerontology Research Group szerint ez a spanyol nő egyébként a világ negyedik legidősebb embere.

A korábban varrónőként dolgozó Ana Vela tavaly lett a legidősebb élő spanyol ember. A spanyol nő Barcelonához közeli otthonában él, kerekesszékkel tud közlekedni, és már nem képes a családjával, illetve az őt ápoló személyekkel kommunikálni.

Az El País szerint az elmúlt időszakban Ana Vela szintén Ana névre keresztelt, jelenleg 89 éves lánya sem tudja már olyan gyakorisággal – majdnem minden nap – meglátogatni az idős asszonyt, mint korábban tette, ugyanis az ő egészsége is megromlott. A jelenleg 65 éves, Antonio nevű unokája viszont rendszeresen látogatást tesz a 115 éves nőnél.

„Mindig gondoltam, hogy a nagymamám hosszú ideig fog élni, mivel még akkor is igen jól volt, amikor betöltötte a százat. Számítottam rá, hogy egy napon még Spanyolország legidősebb embere lehet, de arra nem is gondoltam, hogy Európa legidősebb embere lehet” – mondta az El Paísnak Antonio.

Ugyanennek a spanyol lapnak Ana Vela lánya azt is elmondta, hogy „nem titok”, hogy mi vezetett az édesanyja rendkívül hosszú életéhez. Elmondása szerint édesanyja szeretett egy pohár félédes bort inni az étkezésekhez, viszont soha nem ivott sokat. Mindenféle ételt evett: halat, húst, zöldségeket, az étrendje pedig teljesen átlagos volt, lényegében csak otthon főzött ételeket fogyasztott.

Violet Brown Violet Brown a világ legidősebb embere / The world's oldest human is Violet Brown (Forrás: huffingtonpost.ca)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen