hirdetés
Nemzetközi

«Аэрофлот» объяснил «дискриминацию» стюардесс из-за веса и размера одежды

Az Aeroflot orosz légitársaság elmagyarázta a túlsúlyos légikísérőkkel szemben tanúsított diszkrimináció okait

В авиакомпании полагают, что «сверхнормативный» вес бортпроводников создает неудобства для пассажиров, а в экстренной ситуации может оказаться угрозой. По расчетам экспертов «Аэрофлота», каждый «сверхнормативный» килограмм массы тела бортпроводника увеличивает расходы компании на 759 руб. в год
hirdetés

Az Aeroflot orosz légitársaságnál úgy vélik, hogy ha a légikísérő túlsúlyos, az nemcsak az utasoknak jelent kellemetlenséget, hanem akár veszélyt is okozhat egy extrém helyzetben, ahol gyorsan és fürgén kell cselekedni. Az „Aeroflot” munkatársainak számítása szerint minden egyes plusz kilogramm a cég kiadásait 759 rubellel növeli meg, ezért az Aeroflot a személyzet minden egyes tagjával szemben szigorú követelményeket támaszt. Szerintük ez nem diszkrimináció, hanem egy „objektív, megalapozott döntés, melyet az adott munkakör követel meg.”

A magyarázatra azért volt szükség, mivel Irina Ierusalimszkaja az Aeroflott korábbi stewardesse keresetet nyújtott be a Moszkvai bíróságra azzal az indokkal, hogy a súlya miatti diszkrimináció alapján bocsájtották el munkahelyéről. Az Aeroflot szerint a légikísérőkkel szembeni követelményeik (nők esetében a magasság: 160-175 cm, testtömeg index:16-25) ésszerűnek bizonyulnak, mivel egy zárt, kis térben kell dolgozniuk és mozogniuk. Szerintük a fedélzeten való mozgást a túlsúly csak megnehezíti, valamint kellemetlenséget okoznak azzal, hogy folyamatosan az ülő utasoknak ütköznek.

A plusz kilókkal járó extra költségeket a légitársaság azzal magyarázta, hogy szállításukhoz több üzemanyagra van szükség, és ezt az Aeroflot nem akarja magára vállalni. Továbbá a cég azt is kihangsúlyozta, hogy a stewardessek munkájuk során az adott légitársaságot képviselik, így a maguk nemében a cég egyik leghatékonyabb reklámjai is.

Kedden a moszkvai bíróság elutasította Irina keresetét mondván, hogy az Aeroflot követelései nem voltak diszkriminatívak a nővel szemben, aki 1 millió rubelt követelt a „morális károkért”, amit az elbocsájtása miatt kellett elszenvednie.

Aeroflot A kép illusztráció (Forrás: rbc.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen