hirdetés
Nemzetközi

Après 36 loups tués en neuf mois, l'Etat autorise deux nouveaux abattages

Franciaország: Kilenc hónap alatt 36 farkast lőttek ki, most újabb két kilövést engedélyeztek

Ce mercredi, le gouvernement a donné son feu vert pour que deux nouveaux loups soient tués d'ici le mois de juin. Une décision liée aux attaques de troupeaux.
hirdetés

Szerdán a francia kormány engedélyezte két újabb farkas kilövését júniusig, a döntés mögött az áll, hogy több háziállatot is megtámadtak a farkasok.

A szerdai döntést a farkasok védelmében fellépő szervezetek bírálták, mivel annak értelmében feltehetőleg újabb két farkas kilövését engedélyezhetik 2017 júniusáig. A határozat értelmében ugyanakkor csak olyan esetben lőhetik ki a farkasokat, amennyiben azok nyájakat támadtak meg.

2016 júniusa óta már összesen 36 farkast lőttek ki Franciaországban, miközben jelenleg az országban mindössze 300 egyed él, többségük Franciaország délkeleti részén.

A szerdai határozat ellen négy olyan szervezet is felszólalt, amely a farkasok védelmével foglalkozik – ők azért bírálták a kormányt, mert az meglátásuk szerint „harcol a farkasok ellen”.

Mint megfogalmazták, amellett, hogy összesen 40 farkast lőttek, illetve lőhetnek ki az országban engedélyezett módon, ráadásul 10 másik ilyen állat tetemére bukkantak 2016 júliusa óta, amelyet többsége közlekedési balesetben pusztult el. Ehhez jön még hozzá az orvvadászat, amelyet az állam nem vesz számba.

„Egy olyan populáció esetében, amely a becslések szerint nem éri el a 300 egyedet, a 40 állat kilövése már fenyegeti a faj védelmét Franciaországban” – figyelmeztettek rá az aktivisták.

A környezetvédelmi minisztérium márciusban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a farkasok esetében 22 százalék körül volt az elhullások aránya 1995 és 2013 között, és a faj fennmaradása a területen hosszú távon akkor kerül veszélybe, amennyiben 34 százalék körülire emelkedik ez az arány. 2014 és 2016 között a több kilövés miatt növekedett az állatok pusztulásának aránya, így a tanulmány szerint elérheti a 34 százalékot az elhullások aránya.

Auvergne-Rhône-Alpes régió környezetvédelmi hivatala szerint 2016 júniusa óta már 36 farkast lőttek ki, tizennégyet Alpes-Maritimes megyében, hatot Savoie megyében, ötöt Var megyében, hármat Drôme megyében és egyet Isère megyében.

2016 kezdete óta 9788 állatot sebesítettek vagy pusztítottak el a farkasok, a legtöbb ilyen támadás Alpes-Maritimes megyében történt (2959 eset), de Savoie megyében (1780), Alpes-de-Haute-Provence megyében (1193), Var megyében (928) és Isère (709) megyében is öltek állatokat a farkasok.

Farkasok A kép illusztráció / Photo d'illustration (Forrás: rtl.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen