hirdetés
Nemzetközi

Mosul violinist Ameen Mukdad returns to play amid ruins

Visszatért Moszulba Ameen Mukdad hegedűművész

A violinist has given his first public performance in the Iraqi city of Mosul since so-called Islamic State took control there nearly three years ago. Ameen Mukdad, 28, who had played in secret at home until fighters seized his instruments, performed at a site revered by both Muslims and Christians.
hirdetés

Visszatért Moszulba és „nyilvános koncertet adott” Ameen Mukdad 28 éves hegedűművész. Ez volt az első előadása a városban, mióta azt a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elfoglalta közel három évvel ezelőtt.

A hegedűművész korábban titokban játszott Moszulban az Iszlám Állam megszállása alatt, amíg el nem vették a hangszereit. Most viszont egy muszlimok és keresztények körében is tisztelt helyszínen újból közönség előtt zenélhetett. A férfi Bagdadba indult, amikor az iraki csapatok Moszul északi részéből kiűzték a harcosokat, szerdán azonban visszatért a városba.

A hegedűművész előadását mindössze 20 ember figyelte, közben a város nyugati területéről a Reuters szerint lövések és robbanás hangját lehetett hallani.

Az Iszlám Állam Moszul lakosságának megtiltotta többek között a televízióantennák és mobiltelefonok használatát, a dohányzást, de emellett tilos volt a zene, továbbá még a madarak tartása is. Aki nem tartotta magát a szigorú szabályokhoz, azt nyilvánosan megölték, vagy pedig megkorbácsolták.

Ameen Mukdad visszatérésekor egy olyan zenét játszott, amelyet még az Iszlám Állam uralma alatt írt.

„Meg szeretném ragadni a lehetőséget arra, hogy üzenetet küldjek a világnak, hogy fellépjek a terrorizmus és minden, a szabadságot korlátozó ideológia ellen. A zene egy gyönyörű dolog. Mindenki, aki a zenét ellenzi, rút” – mondta a Reutres hírügynökségnek.

A közösségi oldalra is feltöltött koncert egy olyan helyen volt, ahová a muszlimok és keresztények szerint Jónás prófétát temették. 2014-ben a szélsőségesek lerombolták a műemléki helyszín egy részét.

„Az előadás olyan volt, mint egy álom. Ez Moszul minden szépségével. Látjuk mindezt a pusztulást, de továbbra is boldogok akarunk lenni, zenét akarunk hallani” – mondta egy Tahany Saleh nevű nő a Reuters hírügynökségnek.

A Daily Telegraph interjúja szerint Ameen Mukdad utoljára 2014. április tizedikén játszott nyilvánosság előtt a városban, azon a napon, amikor az Iszlám Állam elfoglalta Moszult. Ekkor a háza tetején állva játszott a hegedűn.

A nagyrészt autodidakta módon zenélni tanuló férfi a hegedűit, gitárjait és csellóját ezután a pincébe rejtette, és a családjával együtt Bagdadba menekült. Hónapokkal később ment vissza a hangszereiért, és bár a harcosok beengedték a városba, nem hagyták, hogy távozzon.

Egészen addig titokban játszott – az ablakokat plédekkel takarva –, amíg az Iszlám Állam „erkölcsrendőrsége” meg nem jelent, és le nem foglalta minden olyan tulajdonát, amely a zenével volt összefüggésbe hozható, beleértve a CD-lemezeket is. Azt mondták neki, hogy visszatérnek, és megbüntetik őt.

Amikor január közepén az iraki csapatok és szövetségeseik a férfi lakókörnyezetéből visszaszorították az Iszlám Államot, ő visszatért Bagdadba a családjához.

„Az emberek mindig szerették a zenét, de féltek ezt elismerni miattuk (az Iszlám Állam miatt). Mi ellenük voltunk, és a halált kockáztattuk” – mondta a hegedűművész a Reutersnek.

Egy másik zenész úgy emlékezett vissza, hogy bár ők féltek, és így felhagytak a zenéléssel, Ameen folytatta azt. Próbálták ugyan meggyőzni azzal érvelve, hogy megölhetik őt, ő viszont továbbra is zenélt.

Ameen Mukdad Ameen Mukdad (Forrás: mosuleye.wordpress.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen