hirdetés
Nemzetközi

لم الشمل في أوروبا يخدم سماسرة سوريا

A családegyesítéshez szükséges európai követelmények kedveznek a szíriai „ügynököknek”

عندما فر محمد الخلف من سوريا وقبل لاجئا في لوكسمبورغ العام الماضي، ترك خلفه في الرقة -عاصمة دولة الخلافة الإسلامية- زوجة وأطفالا. وفي وقت لاحق تقدم محمد بطلب لم شمل أسرته في إطار القوانين الأوروبية السارية
hirdetés
Egy Európában tartózkodásra jogosult migráns családegyesítési szándéka esetén számos dokumentumot kell benyújtania a hatóságoknak. A kért iratok között gyakran még az erkölcsi bizonyítvány is szerepel. Az európai országok célja ezzel mindenekelőtt biztonsági jellegű, azaz, hogy az illető családtag identitása tisztázva legyen, valamint hogy az hivatalos úton, ne pedig embercsempészek segítségével jusson ki Európába. Sokak számára azonban akadályba ütközik a dokumentumok beszerzése, hiszen azokat annak az államnak a hatóságaitól kell kikérniük, amely ellehetetlenítette életüket, s amely miatt elhagyni kényszerültek hazájukat. Különösen azok számára okoz nehézséget az eljárás, akik az Iszlám Állam fennhatósága alá tartozó területeken élnek. 
 
2014 óta az európai országok többsége tovább szigorította ezeket az intézkedéseket. Így a legtöbb állam kéri a kitelepülő személy útlevelét, születési anyakönyvi kivonatát, házassági anyakönyvi kivonatát, valamint akár még egészségügyi papírokat is. Ez a nehezített eljárás azonban sokszor pontosan az ellenkezőjéhez vezet annak, amit az európai államok el szeretnének kerülni. Sokan ugyanis az említett dokumentumok beszerzésének lehetetlensége miatt mégis bizonytalan, illegállis utakon jutnak el Európába, vagy különböző "ügynökök" által "jutnak hozzá" a kért dokumentumokhoz.
محمد الخلف محمد الخلف في البلدة التي أسكنته فيها سلطات لوكسمبورغ بعد لم شمل أسرته (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen