Nemzetközi

La SPA de Pau suspectée d’euthanasies « massives » d’animaux

Tömegesen altathatott el kutyákat egy francia gyepmesteri telep

L’association Animal Cross accuse la SPA d’avoir tué 1 700 de chiens et chats entre 2010 et 2013. Une audience s’est tenue, mercredi, devant la chambre de discipline de l’ordre national des vétérinaires.

Az Animal Cross nevű szervezet a SPA (Société Protectrice des Animaux, vagyis „Állatvédő Szervezet”) egy gyepmesteri telepét azzal vádolja, hogy mintegy 1700 kutyát és macskát pusztított el 2010 és 2013 között. Szerdán az esettel kapcsolatosan a helyi állatorvosi szervezet fegyelmi tanácsa előtt meg kellett jelennie az érintett állatorvosnak.

Kérdés, hogy vajon mi történt az SPA Pyrénées-Atlantiques megyei telepén 2010 és 2014 között – és vajon a „botrányt kiáltó” Animal Cross szervezet vádjainak megfelelően tömegesen és visszaélésszerűen elaltattak-e kutyákat és macskákat, vagy sem. Az esettel kapcsolatban mindenesetre az érintett állatorvost meghallgatta az állatorvosi szövetség regionális fegyelmi tanácsa. A meghallgatásra március 10-én került sor Bordeaux-ban, várhatóan május 17-én döntenek a kérdésben.

Az Animal Cross elnöke, Benoît Thomé azt mondta, hogy 2010 és 2013 között több mint 1700 felnőtt állatot altattak el a SPA Pyrénées-Atlantiques megyei szervezeténél. Abban a két évben, amelyről az Animal Crossnak a legtöbb információja van, vagyis 2012-ben és 2013-ban az állatok felét még azt megelőzően elaltatták, hogy letelt volna a tíz napos minimális várakozási idő.

„Míg a menhelyként és sintértelepként működő SPA az állatok számára egy új esélyt kellett volna, hogy jelentsen, ehelyett sokaknak közülük (az állatok közül) a halál előcsarnokává vált” – tette hozzá Benoît Thomé.

Az állatmenhelyen uralkodó helyzetre az ott dolgozók és szemtanúk is felhívták a figyelmet, 2014 márciusában pedig a hatóságok is kivonultak, és lefoglaltak több dokumentumot, illetve felvételeket készítettek. Tizenhárom kutya és macska tetemére bukkantak, amelyeket egy fagyasztóban tároltak.

Ezt követően fordult először bírósághoz az Animal Cross, ám a nyomozást nem tartották elégségesnek, az állatorvost pedig csak figyelmeztetésben részesítették. A szervezet ugyanakkor most számba vette a 2013-ban bekerülő és a menhelyről kikerülő állatok számát, illetve az elaltatott állatokét is. Ebben az évben 410 állatot altattak el, ebből 152 kutya, 258 pedig macska volt. Ez tehát azt jelenti, hogy a 2013-ban fogadott 1352 állat csaknem pontosan egyharmada többé nem kerülhetett ki onnan élve...

Emellett az Animal Cross azt is megállapította, hogy milyen hamar altatták el az állatokat. 2013-ban az elaltatott kutyák és macskák 56 százalékának (229 egyed) esetében nyolc munkanapon (10 nap) belül került sor az állatok elpusztítására. 2012-ben is hasonló volt a helyzet a dokumentumok és elemzés szerint. Az előírások szerint viszont a telepre kerülő állatokat nem szabadna nyolc munkanapon belül elaltatni. Ez az időkorlát áll ugyanis rendelkezésre az állatok esetleges tulajdonosának arra, hogy visszakérje kedvencét, másként „gazdátlanként” tartják számon őket a későbbiekben, és az állatorvosok szükség esetén el is altathatják őket.

Ebben az esetben ugyanakkor még csak az altatás szükségességét sem sikerült bizonyítani az Animal Cross szerint, hiszen úgy tudják, több üres kennel is volt a létesítményben. Az altatások 91 százaléka ráadásul csütörtökön történt, amikor az állatorvos rendszerint az állatokat kezelte.

Az állatmenhely egy dolgozója arról számolt be, hogy gyakran nem tartották be a nyolc munkanapos határidőt, és esetenként hiába jelentkezett az elkóborolt házi kedvencért a tulajdonos, az állatot már idő előtt elpusztították.

Újabb problémát jelent, hogy felmerült, néhány állatot éterrel öltek meg, ami tilos. Több szemtanú arról számolt be, hogy azokon a napokon, amikor nem volt a telepen az állatorvos, az állatokat zsákokba tették, és éterrel pusztították el.

Kutya menhelyen A kép illusztráció / Photo d'illustration (Forrás: barkpost.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen