hirdetés
Nemzetközi

UN chief seeks $900m for drought-hit Somalia

Újabb 900 millió dolláros nemzetközi segélyre volna szükség Szomáliában

Somalia requires a further $900m (£700m) in aid this year to combat a worsening drought, the UN secretary general, António Guterres, has said. The country is in the grip of the worst drought in decades and some of the hardest-hit areas are under the control of al-Shabaab, the Islamist insurgency group.
hirdetés

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint Szomáliának további 900 millió dolláros segélyre volna szüksége ebben az évben annak érdekében, hogy megküzdjük az egyre súlyosabbá váló aszállyal.

Az országban évtizedek óta nem látott súlyosságú aszály jelent problémát, bizonyos régiók ráadásul továbbra is az al-Shabaab szélsőséges iszlamista felkelő csoport kezén vannak. 2011-ben Szomáliában 250 ezer ember halt meg egy éhínség következtében, az áldozatok több mint fele gyermek volt. António Guterres egy nemzetközi konferencián úgy fogalmazott, hogy ez „egy folt az emberiség lelkiismeretén”, egyben hangsúlyozta, hogy ez alkalommal az előtt kell cselekedniük az emberi életek megmentésének érdekében, hogy az „túl késő” volna.

Theresa May hosszú távú brit kötelezettségvállalásra tett ígéretet Szomália biztonsági erőinek megerősítése és az országba küldött segély felgyorsításának érdekében. Utóbbira az afrikai országban élő mintegy 6 millió, az élelmiszerhiány által érintett embernek volna szüksége. A brit miniszterelnök elmondta, hogy a cél az, hogy visszaszorítsák az al-Shabaabot azáltal, hogy a szomáliai erők képessé válnak az ország biztonságát fenntartani.

A londoni találkozón részt vesznek afrikai vezetők is, akik közreműködnek annak meghatározásában, hogy melyek legyenek azok a következő lépések, amelyeket Szomália új kormányának a nemzetközi segélyért és a biztonsági képzésért meg kell tennie. Mohamed Abdullahi Farmajo szomáliai elnök azt mondta, hogy az al-Shabaab felkelő csoportot akár két éven belül is le lehetne győzni, viszont több országot kért arra, hogy engedjenek az ország adósságából.

Szomália és az Afrikai Unió az elmúlt évtizedben az al-Shabaab visszaszorításának érdekében harcolt, az ország nagy területei ugyanakkor továbbra is a csoport kezén vannak. A támadások is viszonylag gyakoriak, korábban ezen a héten több ember meghalt, amikor a fővárosban, Mogadishuban autóba rejtett bomba robbant egy kávézó előtt.

A cél, hogy a 20 ezer fős szomáliai hadsereg biztosítsa az ország biztonságát – az Afrikai Unió Amison missziójának segítségével – 2020-ig. 

A helyzetet ugyanakkor súlyosbítja, hogy fennáll annak kockázata, hogy újból éhínség következik meg – szakértők szerint máris túl lassú volt a nemzetközi válasz.

Emellett kétségek merültek fel a szomáliai hadsereg jövőbeli kapacitását illetően is – Uhuru Kenyatta kenyai elnök megjegyezte, hogy nem vonja ki a kenyai erőket addig, amíg nem lesznek biztonságosak a határok, és fel nem számolják a korábban Kenyában is támadást végrehajtó al-Shabaabot. Hozzátette, hogy nem csak egy szomáliai problémáról van szó, hiszen ez a probléma őket is meghatározóan érinti. Kenya 2011-ben küldött katonákat Szomáliába, majd 2012 júliusában az Amisom misszió keretében 4 ezer katonát küldött.

Az Afrikai Unió szomáliai missziójában több mint 22 ezer katona szolgál, akik Burundiból, és Ugandából, valamint a Szomáliával szomszédos Etiópiából, Dzsibutiból és Kenyából érkeztek, és az al-Shabaab ellen küzdenek. Azzal, ha az Amisom túl hamar távozna Szomáliából, azt kockáztatnák, hogy a szomáliai kormány meggyengülésével a szélsőségesek további kelet-afrikai területekre terjedhetnének át.

A londoni konferencia résztvevői London Somalia Conference (Forrás: dw.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen