hirdetés
Nemzetközi

Ivory Coast mutiny: Shooting in Abidjan, Bouaké and other cities

Több városban is lövöldöztek a fellázadt katonák Elefántcsontparton

Mutinous soldiers have opened fire in four big cities in Ivory Coast, defying a government order to lay down their weapons.Shots rang out near the presidential palace in the main city, Abidjan, the second city, Bouaké, and in cities vital to the cocoa industry.
hirdetés

A fellázadt katonák Elefántcsontpart négy nagy városában is tüzet nyitottak annak ellenére, hogy a kormány arra szólította fel őket, tegyék le a fegyvert.

Lövések dördültek Elefántcsontpart legnagyobb városában, Abidjanban az elnöki palota közelében, illetve a második legnagyobb városban, Bouakéban, továbbá két másik, a kakaóiparban fontos szerepet betöltő városban is. Az országban bezártak a bankok.

A lázadó katonák, akik 2011-ben az elnököt segítették hivatalhoz jutni, a kormánnyal azért kerültek összetűzésbe, mert kevesellték a juttatásaikat. A korábbi lázadók száma a 22 ezer katonából álló seregben megközelítőleg 8400 fő.

A kormánypárti erők meghátráltak attól, hogy a lázadás központját jelentő Bouaké felé induljanak, a BBC helyi tudósítója, Tamasin Ford szerint látszólag azért, mert el akarják kerülni a harcot.

Vasárnap a fegyveres erők vezetője, Sékou Touré a katonákat arra szólította fel, hogy hagyjanak fel a lázadással. Elmondása szerint egy művelet indult, mivel néhány katona továbbra sem engedelmeskedett. A fellázadt katonák azzal fenyegetőztek, hogy harcolnak, ha a kormánypárti csapatok beavatkoznak.

A fellázadt katonák Abidjan pénzügyi negyedében, az elnöki palota közelében a levegőbe kezdtek lőni, ami miatt az iskolákat és az irodákat be kellett zárni. Emellett egy, a középosztálybeli polgárok által lakott külvárosi területen is lövéseket lehetett hallani.

A kormánypárti erők lezárták a város útjait, miután a fellázadt katonák megjelentek az utcákon, a francia csapatokat pedig a Bolloré nevű francia közlekedési vállalat őrzésére vezényelték ki. Bouaké központjában folyamatos lövöldözés hangját lehetett hallani, korábban ez a város több éven át a lázadók kezén volt.

Vasárnap egy ember meghalt, amikor a fellázadt katonák bevonultak Bouakébe. Ugyancsak lázongás tört ki San Pedróban, amely a világ legjelentősebb kakaóexportáló városa, továbbá Daloában, amely település szintén a kakaókereskedelemben tölt be fontos szerepet.

„A katonák gyalogosan és motorkerékpárokkal vannak az utcákon, a levegőbe lőnek” – mondta egy helyi lakos a Reuters hírügynökségnek.

Egyelőre nem tudni, hogy a lázongásnak milyen hatása lesz a kakaóiparra. Elefántcsontpart legfőbb exportcikke a kakaó, és amellett, hogy a kormány már így is szűkében volt a pénznek, a kakaóárak zuhanása megnehezíti, hogy teljesíteni tudja a fellázadt katonák követeléseit.

Az országban 2011-ben ért véget az egy évtizedes polgárháború, ám az újabb lázongások nyomán felvetődik az aggály, hogy esetleg újjáéled az erőszakos konfliktus.

Elefántcsontparti katonák Hétfőn Elefántcsontpart négy nagy városában lövések dördültek / Gunfire was heard on Monday in four big cities in Ivory Coast (Forrás: bloomberg.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen