hirdetés
Nemzetközi

Attaque du Thalys: un "éclaireur" présumé de Daech mis en examen

Thalys-támadás: Az Iszlám Állam egy feltételezett felderítője ellen emeltek vádat

Bilal Chatra, un Algérien de 21 ans, est soupçonné d'avoir aidé le tireur du Thalys et Abdelhamid Abaaoud, acteur-clé des attentats du 11 novembre, à s'infiltrer en Europe.
hirdetés

Egy 21 éves algériai férfi, Bilal Chatra a gyanú szerint segítette a Thalys vonatán történt lövöldözés elkövetőjét, illetve Abdelhamid Abaaoud-ot, aki később a párizsi novemberi támadások előkészítésében is kulcsszerepet töltött be.

Bírósági források szerint a férfit, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam egy „felderítője” volt, őrizetbe helyezték és vádat emeltek ellene. A gyanúsított egy algériai állampolgár, aki feltehetőleg segítette at Európába való bejutásban a Thalys vonatán lövöldöző személyt és Abdelhamid Abaaoud-ot is, aki a 2015-ös novemberi párizsi támadások egyik szervezője volt.

A 21 éves Bilal Chatrát 2016 júliusában vették őrizetbe Németországban, a német hatóságok pedig április 21-én adták őt át Franciaországnak, ahol bírósági források szerint terrorista gyilkosságok kísérletében való bűnrészességgel vádolják, emellett azzal, hogy terrorista szervezet tagja.

Egy, az ügyhöz közeli forrás szerint Bilal Charta Abaaoud felkérésére felmérte a Szíria és Európa közötti migránsútvonalat. A férfi 2014 végén hagyta el Algériát, hogy Szíriába utazzon. A forrás szerint Abaaoud Bilalnak a 2015-ös menekültválság közepette meghagyta, hogy figyelje meg az ellenőrzőpontokat az egyes országokban a migránsok által használt útvonalon Szíriától egészen Németországig.

A férfi a Görögországba, Szerbiába és Ausztriába tett útja során megfigyelt adatokat jelentette Abaaoudnak, emellett Ayoub El Khazzani-t is értesítette. Minderről a beszélgetéseik és a geolokációs adatok is tanúskodnak.

2015 augusztusában a 25 éves, marokkói származású Ayoub El Khazzani a Thalys Párizsba tartó vonatán egy gépkarabéllyal kezdett lövöldözni, két ember megsérült eközben. Alighanem a vonaton utazó amerikai katonák gyors közbelépésén múlt, hogy nem halt meg senki a vonaton.

Khazzani decemberben elismerte, hogy dzsihádista akcióban vett részt, miután korábban 18 hónapig nem volt hajlandó beszélni. Azt ugyanakkor tagadta, hogy tömegmészárlásra készült volna, elmondása szerint a szíriai bombázásokért „bosszúból” akarta megölni az amerikai személyeket.

A terrorista 2015 májusában csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, majd Abdelhamid Abaaoud-dal visszatért a balkáni útvonalat használva. Útjuk során a két férfi augusztus elsején Magyarországon tartózkodott.

Helyszínelés A rendőrség a Thalys vonatát vizsgálja Ayoub El Khazzani meghiúsult támadását követően / La police inspecte le Thalys après l'attaque ratée d'Ayoub El Khazzani (Forrás: ouest-france.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen