hirdetés
Nemzetközi

Austria's parliament bans full-face veil in public

Az osztrák parlament elfogadta a burka tilalmát a köztereken

Austrian members of parliament have approved a new bill that bans garments that fully cover the face of women - the latest restriction for the country's Muslim population.
hirdetés

Az osztrák parlamenti képviselők egy olyan törvényt fogadtak el, amely értelmében tilos a teljes arcot takaró női öltözékek viselése a köztereken.

A kedden este elfogadott tervezetet mindkét kormánypárt támogatta. A szabályozás értelmében azok az emberek, akik októbertől kezdődően továbbra is az egész arcukat takaró öltözéket viselnek, 150 eurós bírságot kaphatnak.

A tervezett szabályozást januárban jelentette be a kormányzó koalíció, több másik olyan javaslat kíséretében, amelyek célja a szélsőjobboldali és iszlámellenes Szabadságpárt térnyerésének „megfékezése” lehet.

Farid Hafez, a Salzburgi Egyetem politológusa szerint a tilalom csak egy újabb olyan lépés, amellyel a muszlimokat korlátozzák, 2015-ben a mintegy 600 ezer muszlimnak otthont adó ország egy olyan törvényt fogadott el, ami szerint az imámoknak képesnek kell lenniük német nyelven (is) beszélni.

„Ez egy újabb példája a szélsőjobb uralomra törésének a nyilvános párbeszédben” – jegyezte meg.

A „burkatilalom” egy nagyobb csomag része, amely egyben tiltja a Korán terjesztését, és minden olyan migráns számára, aki Ausztriába érkezik, előír egy „integrációs évben” való részvételt, amikor is a német nyelvet és az Ausztriában alapvetőnek számító etikát sajátíthatják el az érkezők. Az utóbbi intézkedések főként azokat a menekülteket és menedékkérőket célozzák, akik jó eséllyel az országban maradnak.

„Ez bizonyára lehetőséget jelent az éppen megérkező embereknek arra, hogy jobban megismerkedjenek a társadalommal. Végső soron azonban arra van szükség, hogy hozzáférjenek a munkaerőpiachoz. Ausztriában az egyik legszigorúbb a munkaerőpiac szabályozása az Európai országok közül, és ez alapjaiban nem változott. Így tehát jól hangzik ugyan (a tervezett szabályozás), de a valódi fejlődés hiányzik” – fejtette ki Farid Hafez.

A menedékkérők emellett az új törvény értelmében várhatóan nem fizetett közmunkát is végezhetnek majd – támogatói szerint a javaslat célja, hogy a migránsokat felkészítsék az osztrák munkaerőpiacon való érvényesülésre.

Azok a migránsok, akik nem lesznek hajlandóak részt venni az integrációs tanfolyamokon vagy a közmunkában, kevesebb juttatásban részesülhetnek.

Márciusban az Európai Unió Bírósága azt a döntést hozta egy elbocsátott munkavállaló ügyében, hogy munkaadóknak jogukban áll, hogy megtiltsák a munkavállalók számára bármilyen „politikai, filozófiai vagy vallási jelkép” látható viselését. A döntés a muszlimok szerint „közvetlen támadás volt” a munkahelyükön hidzsábot viselő nők ellen.

Burkát viselő nők A kép illusztráció (Forrás: newstatesman.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen