hirdetés
Nemzetközi

Belgique: un bébé meurt après avoir été nourri exclusivement au lait végétal

Meghalt egy baba, mert csak növényi tejet adtak neki a szülei

Propriétaires d'un magasin bio à Beveren, près d'Anvers, les parents avaient estimé que leur enfant était allergique au lactose et au gluten. Ils risquent 18 ans de prison.
hirdetés

Meghalt Belgiumban egy baba, mert a szülei úgy vélték, hogy érzékeny a laktózra és a gluténra, és ezért csak növényi tejet adtak neki – a szülők akár 18 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Hét hónaposan a baba mindössze 4,3 kilogrammot nyomott. A gyermek 2014-ben halt meg, a halálának oka kiszáradás és alultápláltság volt. A szüleire akár 18 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság egy helyi flamand nyelvű napilap, a Het Laatste Niews szerint.

Az Antwerpen közelében bioboltot üzemeltető belga pár úgy gondolta, hogy a gyermekük allergiás a laktózra és a gluténra, ezért kizárólag növényi tejekkel táplálták őt.

A bírósági meghallgatáson a gyermek édesanyja azt mondta, hogy három hónap után abba kellett hagynia a gyermek anyatejjel való táplálását, mert nem volt elég teje, azt követően pedig úgy figyelte meg, hogy a gyerek a hagyományos tejpótlóra „rosszul reagál”, többek között fájt a hasa és hányt. Ekkor döntöttek úgy, hogy növényi tejekkel próbálják etetni a babát.

A szülők elsősorban zabból, hajdinából, rizsből és quinoából készült tejeket adtak a gyermeküknek, négy hónapig ezekkel próbálták helyettesíteni a tehéntejet. A gyermek egy éjjel aztán újból hányni kezdett, mire a szülők a természetgyógyászukhoz fordultak, aki azt mondta nekik, hogy azonnal vigyék a sürgősségire a gyereket – akin azonban már nem tudtak segíteni, ugyanis út közben meghalt.

A boncolás során megállapítást nyert, hogy a gyermek halálát kiszáradás és alultápláltság okozta. Az ügyész a bíróság előtt megfogalmazta, hogy a szülők nem foglalkoztak azzal, hogy a gyermekük egyre soványabb lesz, hanem egyszerűen továbbra is a növényi tejeket adták neki.

A gyerek anyja erre azt felelte, hogy nem tudja elfogadni azt a vádat, hogy szándékosan vonta volna meg a gyermektől a táplálékot, éjjelente állítása szerint négyszer is felkelt, hogy megetesse a gyereket.

Az apa pedig azt mondta, hogy „utólag bírálni könnyű”, emellett megjegyezte, hogy szerinte „semmi rosszat nem tettek”, és legjobb tudásuk szerint gondoskodtak a gyerekről. Az ügyben június 14-én várható döntés.

A gyermekek tápanyagigényeit a növényi tejek nem képesek fedezni a francia élelmiszerbiztonsági ügynökség szerint, és ha csak ilyet kap egy gyerek, akkor többféle tápanyagból szenvedhet hiányt és akár súlyos állapotok is kialakulhatnak.

Gyerek tejjel A kép illusztráció / Photo d'illustration (Forrás: topsante.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen