hirdetés
Nemzetközi

Ces pays africains en passe de remporter le pari du développement

Afrikában mindenhol megfigyelhető volt némi fejlődés, de továbbra is sokan élnek szegénységben

Pour « la santé, l’éducation et le niveau de vie », un tiers des pays africains ont atteint des niveaux de développement « moyens ou élevés », selon un rapport sur les « Perspectives économiques en Afrique » publié lundi 22 mai par la Banque africaine de développement (BAD), dont les assemblées annuelles se tiennent du 22 au 26 mai à Ahmedabad, en Inde.
hirdetés

Az Afrikai Fejlesztési Bank szerint 18 afrikai ország „közepes vagy magas” szintet tudott elérni az egészségügy, oktatás, illetve az életkörülmények ügyében.

Az Afrikai Fejlesztési Bank május 22. és 26. között megrendezett éves találkozójához kapcsolódóan május 22-én nyilvánosságra hoztak egy jelentést, amely szerint az afrikai országok egyharmada elérte a közepes vagy magas fejlődési szintet az egészségügy, oktatás és az életkörülmények tekintetében.

Az emberi fejlettségi szint tekintetében (ez alatt egyebek mellett a születéskor várható élettartamot, az írástudás arányát, az életszínvonalat és az oktatást kell érteni, a ford.) viszont továbbra sem egységes a fejlődés a kontinensen.

Az összesen 54 országból tizennyolcban már sikerült közepes vagy magas fejlettséget elérni, jellemzően Észak-Afrika nyújtotta ebben a kérdésben a legjobb teljesítményt, amely a világátlaghoz közelít. A jelentés szerint a 20. század eleje óta minden szubrégióban megfigyelhető volt azonban valamennyi fejlődés – jóllehet, 544 millió afrikai, vagyis Afrika teljes lakosságának (1,2 milliárd fő) majdnem fele továbbra is szegénységben él.

A legnagyobb fejlődés Ruandában, Ghánában és Libériában volt megfigyelhető a szegénység leküzdését illetően 2005 óta, Ruandában egy egészségbiztosítási program is indult, amely a lakosság nagy része számára elérhetővé teszi az egészségügyi ellátást. Az észak-afrikai országok közül Egyiptomban és Tunéziában a lakosság 78, illetve 100 százalékát fedik az egészségbiztosítási rendszerek.

A GDP legalább 6 százalékát költi oktatásra a Dél-afrikai Köztársaság, Marokkó, Mozambik és különösen Tunézia, Nigériában azonban erre a rendkívül fontos ügyre a bruttó hazai termék alig 1 százalékát fordítják.

Afrikában a jelentés szerint a szegénységet az egyik legnagyobb részben az idézi elő, hogy a lakosság számára nem elérhető a sütéshez/főzéshez tüzelőanyag, nem áll az emberek rendelkezésére elektromosság, továbbá sokan még mindig nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Szubszaharai Afrika területén 645 millió embernek egyáltalán nincs elektromos áram az otthonában, míg Kelet-Afrikában az élelmiszer hiánya jelent problémát. Nyugat-Afrikában az oktatás hiányosságai jelentik az egyik legnagyobb gondot.

A nemek közötti egyenlőség tekintetében öt ország teljesített „kiemelkedően”, ezek pedig Botswana, Namíbia, Ruanda, Lesotho és Mauritius voltak. Ezekben az országokban az emberi fejlettségi szint tekintetében alig van különbség a férfiak és nők között.

A jelentés kiemeli, hogy Afrikában általánosságban véve is nagy problémát jelent, hogy a fiatalok igen nehezen találnak munkát. A kontinensen a fiatalok mintegy fele egyáltalán nem talál munkát, míg egyharmaduk „sérülékeny munkavállalónak” számít.

A jelentés szerint amennyiben stabil fejlődést szeretnének elérni, úgy az afrikai országokban több forrást kell az emberi erőforrásokba, az egészségügybe, a szakképzésbe és az oktatásba fektetni.

A kontinens gazdasági növekedése átlagosan 2,2 százalék volt 2016-ban, ebben az évben pedig 3,4 százalékos növekedésre számítanak, míg 2018-ra 4,3 százalékok becsülnek. Afrika továbbra is a világ második legdinamikusabban fejlődő régiója a világnak, az ázsiai fejlődő országokat követően. Afrikán belül pedig Kelet-Afrika mutatja a legdinamikusabb fejlődést, elsősorban Etiópiának köszönhetően.

Iskolás gyerekek A kép illusztráció / Photo d'illustration (Forrás: borgenmagazine.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen