hirdetés
Nemzetközi

Menace terroriste : Macron veut prolonger l'état d'urgence en France

Terrorkészültség: Macron meg szeretné hosszabbítani a rendkívüli állapotot

Instauré après les attentats terroristes du 13 novembre 2015, l'état d'urgence est toujours en vigueur en France. Le nouveau président Emmanuel Macron souhaite même le prolonger jusqu’au 1er novembre 2017.
hirdetés

A 2015. november 13-án elkövetett párizsi terrortámadások után kihirdetett rendkívüli állapot továbbra is érvényben van Franciaországban, és Emmanuel Macron francia elnöknek szándékában áll 2017. november elsejéig meghosszabbítani azt.

Emmanuel Macron a francia parlamentet arra kéri majd, hogy hosszabbítsa meg a július 15-én véget érő rendkívüli állapotot egészen ez év november elsejéig. Május 24-én, szerdán – megközelítőleg egy nappal a manchesteri robbantást követően – emellett az Élysée-palota közleményében bejelentette azt is, hogy Macron egy új terrorellenes törvényt szeretne a terrorizmus jelentette kockázatra válaszként.

A közlemény szerint a köztársasági elnök úgy döntött, hogy a parlament elé kerül a rendkívüli állapot november elsejéig történő meghosszabbításának kérdése. Emellett a közlemény szerint Macron a kormányt arra kérte, hogy tegyenek javaslatot a biztonság erősítésérét célzó intézkedésekre a terrorizmus jelentette fenyegetésre való tekintettel a rendkívüli állapoton túlmenően.

Macron továbbá egy irányító központ létrehozását is kezdeményezte azoknak a szolgálatoknak a számára, amelyek a terrorizmus ellen küzdenek – ebben a kérdésben várhatóan június hetedikéig dönt a biztonsági tanács.

Emmanuel Macron a 22 halálos áldozattal járó hétfői manchesteri terrortámadást követően ismételten hangsúlyozta a szolidaritást, amely Franciaországot és az Egyesült Királyságot egyesíti a terrorizmus elleni küzdelemben.

A közlemény szerint Tanács vizsgálja a módját annak, hogy minden lehetséges támogatást megadjanak a brit hatóságok által folytatott nyomozásban, egyben tanulmányozza az újabb terrorista támadás tényezőit annak érdekében, hogy egyrészt megvédhessék a polgáraikat, másrészt pedig együttműködhessenek az európai partnereikkel.

Emmanuel Macron Macron meg szeretné hosszabbítani a rendkívüli állapotot Franciaországban / Macron veut prolonger l'état d'urgence en France (Forrás: ouest-france.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen