hirdetés
Nemzetközi

Première rencontre entre Macron et Poutine au château de Versailles

Először találkozik Macron és Putyin

Sous les lambris du château de Versailles, les deux chefs d'État aborderont lundi en priorité les dossiers syrien et ukrainien.
hirdetés

A versailles-i kastélyban hétfőn először találkozik a két vezető, akik elsősorban az ukrajnai és a szíriai helyzetről is tárgyalnak.

2016 októberében Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tudott látogatást tenni Párizsba, ahol ekkor a kétoldalú együttműködés jegyében egy ortodox központ felavatásán vett volna részt. François Hollande korábbi francia elnök előzőleg azt remélte, hogy az alkalom teret adhat a két ország közötti együttműködés elősegítésére Szíria kérdésében.

Ez alkalommal azonban sikerült összehozniuk a kultúrát és a tárgyalást, hiszen a Versailles-i kastélyban hétfőn Macron és Putyin elsősorban a szíriai és ukrajnai válságokkal kapcsolatban tárgyalhatnak.

Ezt követően a két vezető delegációjuk kíséretében együtt ebédel, majd a Nagy-Trianon kastélyban megtekintenek egy kiállítást, amely Nagy Péter cár három évszázaddal korábbi látogatását eleveníti fel. Mindezt a Kreml szerint az új francia elnök szervezte, amit több párizsi forrás is megerősített. Macron szeretné újból megteremteni az orosz-francia párbeszédet, amely a korábbi elnök idejében a szíriai orosz katonai beavatkozás miatt megromlott. Egy másik francia diplomáciai forrás szerint ugyanakkor Putyin kezdeményezte a találkozót.

Először az orosz Kommersant nevű újság írt a közelgő találkozóról, május 22-én.

Macron megítélése egyébként Oroszországban sokáig nem volt a legfényesebb – nemrég egy kommunista parlamenti képviselő a Dumában nyilvánosan az „Antikrisztushoz” hasonlította az új francia elnököt, míg korábban sem rejtették véka alá, hogy a szélsőjobboldali jelöltet, Marine Le Pent fogadnák szívesebben francia elnökként. Macron megítélése azonban közben változott, egy politológus, Dmitri Orechkin azt mondta, Putyinnak meg kell törnie az egyre növekvő elszigetelődést, és meg kell mutatnia, hogy hajlandó Macronnal együttműködni.

Ukrán emberi jogi képviselők az orosz elnöknek a látogatást megelőzően nyílt levelet küldtek, amelyben arra kérik, járjon közbe annak érdekében, hogy szabadon engedjék azokat az Oroszországban börtönben lévő ellenzékieket, akik a Krím elcsatolását illető álláspontjuk miatt kerültek oda.

Az ukrajnai válság a tárgyaláson terítéken lesz, Macron szeretné, ha ebben a kérdésben érdemi párbeszéd folyna kettejük között. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter úgy véli, a francia elnök „nyomást gyakorol Oroszországra” a minszki megállapodásra való tekintettel.

Vlagyimir Putyin a tárgyaláson „őszinte és nyílt” párbeszédet remél a szíriai helyzettel kapcsolatban Yuri Ushakov szerint, különösen, mivel Franciaország az egyik legszigorúbb, ha Bassár el-Aszad elnökről van szó.

Putyin és Macron A francia elnök Versailles-ban fogadja az orosz elnököt / Le président français reçoit son homologue russe à Versailles (Forrás: francais.rt.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen